Nejatraktivnější expedice Čechů v poslední době

23.04.2018

Každá země má své nejznámější cestovatele, kteří zdokumentovali zážitky průběhu cesty tak přitažlivě, že dokázali zaujmout spoustu pozorovatelů a některé z nich dokonce i podpořit k odvaze podniknout cestu do zahraničí a nebát se riskovat cestu bez cestovní kanceláře, která sice zaručuje jistotu, ale nezaručí splynutí s okolím a nezapomenutelné zážitky konfrontace s řešením každodenních výzev s místními obyvateli a okolím.

Doby, kdy Miroslav Zimund a Jiří Hanzelka procestovali autem Afriku a zaznamenali i výbuch sopky v Kongu jsou už dávno pryč. Vděčíme jim za spoustu cestopisů a filmů, ale jejich cestovatelská léta už jsou za nimi a na scénu tak přicházejí noví dobrodruzi.

Nejatraktivnější expedice Čechů v poslední době

1. Dan Přibáň a trabant v hlavní roli

Dan Přibáň je český novinář, režisér a v poslední době hlavně organizátor jedné z nejpopulárnější cestovatelské expedice Transtrabant, kde hlavní roli hraje trabant 601 kombi z roku 1986, kterého cestovatelé pojmenovali Egu.

  • Trabantem Hedvábnou stezkou – první expedice se konala v roce 2007 a během šesti týdnů a 15 422 km projeli členové expedice ve stísněném prostoru trabantu střední Evropu, Balkán, Turecko, Irán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko a Ukrajinu.
  • Trabanty napříč Afrikou – v roce 2009 se expedice vydala na cestu z Prahy do Kapského města a cílem bylo projet 11 afrických států. Za 84 dní a téměř 20 000 km se jim přes problémy s auty i s tamní byrokracií podařilo projet Tunisko, Libyi, Egypt, Súdán, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Zambii, Botswanu, Namibii a JAR.
  • Trabantem Jižní Amerikou – v roce 2014 se výprava rozšířená na 2 trabanty, polský Fiat a motorku Jawu 250 vydala na čtyřměsíční cestu dlouhou 21 124 km. Výprava projela “dálnici duchů” BR319 uprostřed deštného pralesa v Amazonii, v Andách se vyšplhali do nadmořské výšky 4 868 m, projeli se po pacifické pláži a největší solné pláni na světě: Salar de Uyuni (10 582 km2) na jihu Bolívie, která kdysi bývala jezerem.
  • Trabantem Tichomořím – v roce 2016 se tentokrát devítičlená sestava ve 2 trabantech, jednom Fiátku a na 2 motorkách (Jawa 250 a ČZ 175) vydává na cestu z Perthu po Austrálii, přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii, Thajsko, Laos a Kambodžu až do Bangkoku.
  • Chystaná expedice “Velká cesta domů” z Indie má být v letošním roce 2018 podle slov náčelníka expedice Dana Přibáně poslední expedicí této výpravy vůbec. Členové výpravy se vydají z jižní části Indie přes Nepál, Pákistán, Čínu, Tádžikistán, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu, kde se jejich cesta stočí přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko zpátky do Čech.

2. Moto cestou necestou

Producent této výpravy Egon Kulhánek dal dohromady české celebrity na dvou kolech a vyrazilo se na cestu necestu.

  • První výprava se konala v Maroku v roce 2010 v obsazení: Martin Zounar, Václav Noid Bárta, Lou Fanánek Hagen. Najeli 3 000 km a plni zážitků a písku všude kolem se úspěšně vrátili domů.
  • V roce 2012 se konala další výprava, tentokrát 5 500 km Tureckem ve složení: Filip Blažek, Pavel Liška, Egon Kulhánek.
  • V roce 2013 se konala expedice na Kavkaz, tedy do Gruzie a Arménie. V sestavě opět nechyběl Pavel Liška a Egon Kulhánek a připojil se k nim i Jan Révai.
  • Zatím poslední výprava slavných českých motorkářů vedla skrz Jižní Ameriku. V roce 2015 byla sestava totožná s předchozí výpravou, tedy: Pavel Liška, Egon Kulhánek, Jan Révai a přibyla k nim i zkušená motorkářka Hana Ptáčková.

3. Alexandr Bílek a unescoclub

Cestovatel a hoteliér Alexandr Bílek je zakladatelem klubu nezávislých cestovatelů unescoclub. Jeho životním cílem je návštěva všech míst, zapsaných na seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Procestoval 102 zemí a navštívil 282 míst ze seznamu UNESCO (z celkových 196 států a 1017 míst). Jeho nejznámějšími expedicemi jsou každoroční ALL AFRICA 2012 – 2017. Za tu dobu procestoval 38 zemí (ze 49) s na tachometru slušnými 155 000 km. Tento rok ho čeká další expedice do Afriky.

Annapurna, Nepál

4. Radek Jaroš a jeho Cesta vzhůru (dokument o zdolání vrcholu, 2015)

Nejznámější český horolezec se stal prvním Čechem, který zdolal všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíku. Ve svých 41 letech zdolal 6 osmitisícovek a jeho rozhodnutí zdolat i zbylých 8 se stalo skutečností o 8 let později, v roce 2014. Při výstupu na Annapurnu v roce 2012 přišel následkem omrzlin o všechny prsty na levé noze a o 2 prsty na pravé noze. Kompletní seznam zakončil výstupem na nejtěžší K2, která mu v předchozích letech odolávala.

Zdroj obrázků: Žlutý trabant Egu: Wikimedia Commons, Autor: Jiří Sedláček

Hledat na webu Srovnátor.cz