10 nejzajímavějších umělých ostrovů na světě

28.05.2018

V současnosti dokáží lidé obelstít i Matku přírodu. Kromě umělých orgánů, dětí ze zkumavky a dalších úžasných pokroků ve zdravotnictví, se dokážeme vyrovnat i s rostoucím počtem populace – začínáme osidlovat vodní plochy a protože pod vodou to tak pohodlné není, začaly vznikat umělé ostrovy.

1. Pearl Qatar, Katar

Ostrov vytvořený člověkem měří 4 miliony m2 a byl postaven v Dauhá, v Kataru. Je to první oblast v Kataru, která je dostupná ke koupi i pro cizince, jedná se ale o velmi luxusní záležitost, ostrov je vybaven nádhernými plážemi, vily, mezinárodními kavárnami, městskými domy, apartmány, restauracemi, obchodními centry, zábavními areály, přístavy atd. Na ostrově žije přes 12 000 obyvatel.

10 nejzajímavějších umělých ostrovů na světě

2. Ostrov Kamfers Dam, JAR

Uměle vytvořený ostrov gigantického tvaru “S” byl zkonstruován v září 2006 z materiálu, vážícího přes 26 000 tun na přehradě Kamfers Dam, 6 km severně od Kimberley v JAR. Je to soukromý ostrov, který vznikl na popud ornitologa Marka D. Andersona za účelem záchrany plameňáka malého, žijícího převážně v Africe.

Kamfers Dam, JAR

3. Ostrovy Uru, Peru

Uru je indiánský kmen s populací větší než 2 000 lidí, který žije v Peru na jezeře Titicaca v blízkosti města Puno. Oblast se nachází ve výšce 4 000 nadmořských metrů. Přes 70 plovoucích ostrovů je postaveno z rákosu a na každém z nich stojí 2 – 10 domů ze stejného materiálu.

Ostrovy Uru, Per

4. Ostrovy Amwaj, Bahrajn

Skupina devíti uměle vytvořených ostrovů o rozloze 4,31 km2 se nachází v Perském zálivu, severovýchodně od Bahrajnu. V roce 2 000 byl navržen průkopnický projekt rozšíření půdy, která by spadala do plného vlastnictví majitelů – přistěhovalců, žijících v Bahrajnském království. Investice cca 32,5 miliardy Kč se vyplatila a v roce 2016 byla na ostrovech kompletně dokončena veškerá infrastruktura, která je otevřela veřejnosti.

Ostrovy Amwaj,Bahrajn

5. Peberholm, Dánsko

Malý ostrov, přiléhající k mostu Øresund Bridge, který spojuje Dánsko a Švédsko, je unikátním ostrovem, na něž nemá přístup živá duše kromě biologů. Na ostrově žije v izolaci stovky druhů zvířat a rostlin, které slouží jako objekty biologického pozorování jejich života a migrace v místě nedotčeném člověkem.

Ostrov Peberholm, Dánsko

6. Venetian Islands, Miami (USA)

Venetian Islands (Benátské ostrovy) je skupina šesti ostrovů, které se nacházejí v zálivu Biscayne Bay v Miami: Rivo Alto, Biscayne, Di Lido, San Marino, Belle Isle a San Marco. Ostrovy jsou propojené dlouhým mostem mezi pevninou a Miami Beach. Podle dostupných údajů ostrovy obývá necelých 750 rezidentů.

Venetian Islands, Miami

7. Île Aux Cygnes, Paříž (Francie)

V překladu “Labutí ostrov” měl počátkem 19. století původně sloužit jako hráz u říčního přístavu Grenelle, čímž je ovlivněn i jeho tvar “nudle”: délka 890 metrů a šířka pouhých 11 metrů. Ostrov na Seině aktuálně slouží veřejnosti jako park s dvouřadou alejí stromů.

Île Aux Cygnes, Paříž

8. Ostrovy THUMS, USA

Ostrovy se nacházejí v zálivu San Pedro Bay u pobřeží Long Beach v Kalifornii. Jejich společný název je tvořen počátečními písmeny konsorcia z mateřských společností, které měly uzavřenou smlouvu s lokální těžební firmou: Texaco Humble, Union oil, Mobil a Shell. Čtyři ostrovy jsou od roku 1967 pojmenovány po astronautech, kteří zemřeli ve službě pro NASA: Freeman, Grissom, White a Chaffee.

Ostrovy THUMS, Kalifornie

9. Palmové ostrovy, SAE

Tři umělé ostrovy v Dubaji mají tvar palmy, jak již sám název napovídá. Jedná se o luxusní ostrovy pro náročnou klientelu, které k Dubaji připojili až 520 km pláží. Na ostrovech se nachází ty nejlepší restaurace, hotely, rezidenční čtvrtě, lázně atd. Ostrovy se jmenují: Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali a Palm Deira.

Palmové ostrovy, Dubaj

10. The World Islands Dubaj, SAE

Světové ostrovy jsou uměle vybudovaným souostrovím v Dubaji a jejich název je odvozen od tvaru, který tvoří dohromady z ptačí perspektivy – mapy světa. Projekt 300 ostrovů byl původně koncipován šejkem Mohammedem bin Rashidem Al Maktoumem – viceprezidentem a premiérem Spojených arabských emirátů a hlavním představitelem Dubaje (emírem).

The World Islands, Dubaj

Zdroje obrázků:

  • Pearl Qatar, Katar: Wikimedia Commons, Autor: Planet Labs, Inc
  • Kamfers Dam, JAR: Wikimedia Commons, Autor: Mark D. Anderson
  • Ostrovy Uru, Peru, Wikimedia Commons, Autor: Cmunozjugo
  • Ostrovy Amway, Bahrajn, Wikimedia Commons, Autor: Alhaddadm
  • Ostrov Peberholm, Dánsko, Wikimedia Commons, Autor: Nick-D
  • Venetian Islands, Miami (USA), Wikimedia Commons, Autor: Averette
  • Ile aux Cygnes, Paříž (Francie), Wikimedia Commons, Autor: Arpingstone
  • Ostrovy THUMS, Kalifornie (USA), Wikimedia Commons, Autor: Donielle from Los Angeles, USA
Hledat na webu Srovnátor.cz