Dovolená ve vesmíru a další netradiční místa

17.08.2018

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo žít ve vesmíru? Nebo se tam alespoň na krátkou chvíli podívat? Vesmírná turistika není tak nedostupná jako kdysi. Od počátku nového tisíciletí se do kosmu podívalo sedm odvážných cestovatelů, kteří po absolvování půlročního výcviku a zaplacení astronomické částky strávili vždy několik dní na Mezinárodní vesmírné stanici. Americká firma Orion Span jde ještě dál a plánuje výstavbu vesmírného hotelu, kde by se první dovolenkáři mohli ubytovat už v roce 2022.

Dovolená ve vesmíru a další netradiční místa

Společnost počítá s vybudováním stanice na oběžné dráze Země, která by poskytla ubytování čtyřem turistům a dvěma členům posádky.
Výletníci budou mít možnost vyzkoušet si práci astronauta, vypěstovat vlastní rostliny nebo provést laboratorní výzkumy. Kromě toho budou ale i odpočívat, těšit se z pohledu na Zemi a kochat se několika východy a západy Slunce. Stanice totiž oběhne Zemi každých 90 minut.
Pokud vás představa takto strávené dovolené nadchla, pak se stačí zapsat do pořadníku, absolvovat tříměsíční výcvik a připravit si 200 milionů korun, zhruba na tolik vás totiž vyjde dvanáctidenní pobyt.

Kam za dobrodružstvím na Zemi

Je-li pro vás cesta do vesmíru přeci jen trochu extrém, ale dobrodruha v sobě nezapřete, pak máte několik možností, jak si zvýšit adrenalin i na povrchu Země.

Ještě před půlstoletím se výprava na jedno z nejopuštěnějších míst na světě dala srovnat s výpravou do kosmu. Dnes už sice Antarktida není tak pustá a liduprázdná, i tak tam ale zažijete dobrodružství, při kterém vám ztuhne krev v žilách. Společnost vám zde budou dělat jen tučňáci, lachtani a tuleni. Můžete pozorovat velrybí stáda, lyžovat, projet se na kajaku a navštívit polární stanice.

Extrémní dovolená

Svůj zájem o historii a techniku budete moci spojit při návštěvě jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině vybudované v 70. letech minulého století. Světoznámou se stala v dubnu 1986, kdy došlo k výbuchu jednoho z jejích reaktorů. Byť je oblast oficiálně opuštěná, vrátilo se sem po dekontaminaci přibližně 700 lidí, kteří zde dodnes žijí.

Chcete-li ve svém volnu opravdu vypnout a odpočinout si od stresu a spěchu, pak by vás mohla zajímat dovolená strávená v klášteře. Dobře si to ale promyslete, delší pobyt po boku řádových sester a mnichů není pro každého. Rozhodně zde na vás nečeká televize, rádio nebo snad wi-fi. Pokud si ale potřebujete utřídit myšlenky nebo si srovnat život, pak je pro vás klášter ideální místo. Navštívit můžete třeba benediktíny ve městě Rytwiany v Polsku.

Nevšedním zážitkem je, nejen pro milovníky železnice, cesta vlakem po transsibiřské magistrále vedoucí z Moskvy do Vladivostoku (Rusko). Cesta vám zabere šest dní, během kterých urazíte přibližně 9 300 kilometrů. Výhled z okna vám potom nabídne nedotčenou sibiřskou přírodu, pohoří Ural, jezero Bajkal nebo poušť Gobi.

Cestování vlakem

Jsou-li pro vás současná vedra ubíjející, pak jistě oceníte pobyt v ledovém hotelu. Jeden takový se nachází v Laponsku poblíž řeky Torne a jeho vnitřní teplota nepřesáhne -5 stupňů. Hotel je postaven z více než 10 000 tun ledu a dalších 30 000 tun bylo použito na výstavbu kina a baru, ve kterém, jak jinak, pijete z ledových sklenic.

Neobvyklou dovolenou si koneckonců můžete dopřát i v České republice. Tak například v jedné malé vesničce v Bílých Karpatech na česko-slovenské hranici můžete strávit celý týden v naprosté tmě. Někdo to bere jako prevenci proti civilizačním chorobám, pro někoho jde hlavně o poznání sebe sama a jiní si zase potřebují odpočinout od podnikání.

Netradiční hotely

Pokud cestujete často a už vás omrzeli běžné hotely, možná by vás mohla zaujmout neobvyklá ubytování.

Netrpíte-li klaustrofobií, pak si zajistěte ubytování v hotelu kousek od města Sala ve Švédsku. Jedná se o nejhlouběji položený hotel s restaurací. Přivítají vás chladné, vlhké zdi a bydlet budete v místnosti z kamenných stěn, kde je pouze postel a pár kožených židlí.

Za exotikou pak vyražte na ostrov Fidži, kde máte možnost strávit dovolenou v podmořském hotelu nacházejícím se asi 10 metrů pod vodou. Z kajut můžete pozorovat všudypřítomné korály, povečeřet v podvodní restauraci nebo nakoupit v podvodním obchodě.

Exotická dovolená

V Bolívii vám zase nabídnou pokoj v hotelu, který je celý ze soli a je obklopen solnými jezery. Hotel je sice malý, zato velmi unikátní, ze soli je totiž vytvořen i interiér.

Máte-li rádi divokou přírodu, vydejte se do Chile do hotelu v Los Rios. Hotel je umístěn hned vedle vodopádu, voda stéká a hučí u jeho oken a zaručí hostům pocit, že spí v panenské přírodě.

V další severské zemi, Norsku, pak navštivte ubytovací komplex Juvett. Hotel má podobu dřevěných krabic schovaných v lese s jednou skleněnou stěnou, která hostům nabídne úplné splynutí s okolní krajinou.

Netradiční dovolená

Ať už se rozhodnete strávit dovolenou kdekoliv, myslete na to, že možná důležitější než místo, je zvolit správnou osobu, se kterou chcete dovolenou prožít. Vyčleňte si na volno ideálně dva týdny, aby si tělo i mozek stihly odpočinout. Věnujte se jen tomu, po čem opravdu prahnete a plánujte si dny i s ohledem na počasí.

Hledat na webu Srovnátor.cz