Novinky na silnicích v roce 2018

08.01.2018

Nový rok s sebou obvykle přináší změny. Musíme si zvyknout na to, že datum končí jinou číslicí, musíme nalepit novou dálniční známku a také bychom se měli seznámit s tím, jaké změny si pro nás připravil stát. Abyste v novém roce nebyli překvapeni, přečtěte si, s jakými změnami musíte jako řidiči v roce 2018 počítat.

Novinky na silnicích v roce 2018

Fotodokumentace na stanicích měření emisí

Stanice měření emisí postihla stejná změna, která byla v roce 2016 zavedena na stanicích technické kontroly. Od začátku letošního roku musí stanice měření emisí pořizovat fotodokumentaci měřených vozidel a fotografie společně s výsledky měření následně posílat do centrálního informačního systému Ministerstva dopravy ČR.

Cílem tohoto opatření není nic jiného než snaha o zamezení možných podvodů. Nemělo by se již například stávat, že kontrolou měření emisí úspěšně projde vozidlo, které na stanici fyzicky vůbec nepřijelo.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

O řidičák zažádáte kdekoli

Od července 2018 dojde k vítané změně ve vydávání řidičských průkazů. O vydání nebo výměnu řidičského průkazu bude možné zažádat na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností – nikoli pouze v místě trvalého bydliště, jak je tomu nyní.

Navíc nebude nutné přinést si vlastní průkazovou fotografii. Vyfotí si vás přímo na úřadě, podobně jako to probíhá při vydávání občanských průkazů.

Na jakémkoli úřadě vám také vystaví mezinárodní řidičský průkaz, výpis z evidenční karty nebo z bodového hodnocení řidiče.

Nové dálnice a více nezpoplatněných úseků

V letošním roce se rozroste dálniční síť o nově dokončené úseky na dálnicích D1 a D7. Na dálnici D1 bude do provozu uveden úsek mezi Přerovem a Lipníkem, na dálnici D7 bude otevřen nový úsek mezi obcemi Postoloprty a Bitozeves.

Rozšíří se také síť nezpoplatněných úseků dálnic, a to konkrétně o 41 km. Dálniční známka nově není potřeba na dálnicích D3 kolem Veselí nad Lužnicí, D6 mezi Chebem a Karlovými Vary, D46 kolem Hněvotína, D52 kolem Pohořelic a na dálnici D55 kolem Otrokovic.

Nový typ registračních značek

Pro řidiče nepříliš významnou změnou, spíše jen „kosmetickou úpravou“, je nový typ registračních značek. Ochranný prvek, který byl dosud do ochranné reflexní fólie registrační značky vypalován laserem, nyní nahradil hologram. Nové registrační značky s hologramem vydávají úřady již od ledna.

Rozšíření seznamu chorob, které vylučují řízení vozidla

Rok 2018 znamená také změny v podmínkách řízení vozidel pro těžce či chronicky nemocné řidiče. Na základě nařízení Evropské komise rozšiřuje Česká republika seznam chorob, se kterými není možné řídit automobil. Ze zdravotních důvodů nemohou za volant usednout lidé, kteří trpí například duševními poruchami, těžkou epilepsií, nedostatečnou činností ledvin nebo poruchami spánku ovlivňujícími bdělost. Letos se zpřísní podmínky pro řidiče trpící chronickým srdečním či cévním onemocněním. Lépe na tom naopak budou někteří diabetici. Lidé, kteří trpí těžkou cukrovkou, ale jsou schopni rozeznat blížící se hypoglykemii, budou smět nadále řídit.

Hledat na webu Srovnátor.cz