Srovnátor.cz

Cestování tělesně postižených

Omezení nebo výhody tělesně postižených při cestování: Handicapovaný sportovec
Cestování tělesně postižených Tělesné postižení omezuje člověka v pohybu. Tělesné postižení vzniká důsledkem poškození pohybového aparátu, což přímo ovlivňuje několik aspektů člověka:

Handicap může být vrozený nebo vznikne následkem nějakého úrazu nebo nemoci. Lidé s omezením pohybu ale nesedí jen doma, spousta z nich se aktivně věnuje sportu, svému zaměstnání i cestování. V dnešní době je již ortopedie velice pokročilou odbornou disciplínou, konkrétně protetika a výroba ultra lehkých protéz, proto lidem s chybějící končetinou dovoluje i vrcholově sportovat.

Letadlo

Na základě skandálu letecké společnosti, která odmítla přepravit zrakově postižené s odůvodněním, že jsou 4 – což je na 1 let přespříliš a navíc si nechala zaplatit extra za přepravu elektrického vozíku, přijala Evropská unie roku 2006 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 1107/ 2006 o právech osob se zdravotním postižením a osob s omezenou schopností pohybu a orientace v letecké dopravě. Toto nařízení stanovuje pravidla pro přepravu tělesně a zdravotně postižených a jeho účelem je tyto osoby chránit, pomoci jim a znemožnit jejich diskriminaci.

Omezení:

Výhody:

Vlak

Podobně jako u letecké přepravy bylo i u té vlakové přijato antidiskriminační zařízení pro zdravotně a tělesně postižené osoby: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 1371 / 2007 o právech a povinnostech cestujících v železniční přepravě.

Omezení:

Výhody:

Autobus

Cestování meziměstským autobusem je speciálně pro vozíčkáře oříškem. Některé autobusy nabízejí přepravu cestujícím na vozíku, jejich kapacita je ale velice omezená.

Omezení:

Výhody:

Loď

Lodní doprava není v ČR tolik rozšířená a většinou lze za účelem dopravy z jednoho místa na druhé zvolit alternativní cestu. Přívozy pro vozidla jsou pro majitele průkazu ZTP obvykle zdarma nebo alespoň se slevou a podmínky jsou rovnocenné, čili kdo dřív příjde, ten dřív mele.

Omezení:

Výhody:

Zkratky:

TP: těžce postižený
ZTP: zvlášť těžce postižený
ZTP/P: zvlášť těžce postižený s potřebou průvodce
MHD: městská hromadná doprava

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345