Pojišťovny odmítají plnit z povinného ručení viníka. Vymlouvají se na amortizaci

23.10.2014

Některé pojišťovny u starších aut odečítají procenta pod záminkou nazývanou amortizace nebo korekce nákladů na materiál. A poškozený si tak musí hradit část škody ze své vlastní kapsy. Průměrně odečítají z těchto pojistných plnění 15.775 korun. Mají na to vůbec právo?

Pojišťovny odmítají plnit z povinného ručení viníka. Vymlouvají se na amortizaci
Pojišťovna Vám odmítla uhradit škodu na vozidle? Nevěště hlavu a braňte se! | Foto: Fotolia.com

Tento případ řeší i pan Adam Spálený. Do jehož auta zezadu narazil jiný řidič, když odbočoval z hlavní silnice na vedlejší. Řidič bez jakýchkoli dohadů vinu uznal. Vyplnili společně protokol o dopravní nehodě. Pan Spálený si pořídil fotodokumentaci a nechal si vůz odvézt do autorizovaného servisu. Likvidátor pojišťovny odhadl škodu na 60.000 korun. Pojišťovna mu ale vyplatila pouhých 51.300 korun kvůli amortizaci. Podal odvolání na pojišťovnu, ale odpověď byla zamítavá. „Situaci bych chtěl vyřešit v klidu a co nejrychleji, ale pokud nebude zbytí, půjdu k soudu“, tvrdí pan Spálený.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pojišťovna odmítla plnit. Na koho se obrátit?

I přes nález Ústavního soudu z roku 2007, který jednání pojišťoven jednoznačně odmítl, se stále zvyšuje počet lidí, kteří nedostali plné odškodné. Proto vznikají různá sdružení chránící práva poškozených před praktikami pojišťoven. Jedním takovým sdružením je Kancelář pro ochranu práv poškozených. Ta se domnívá, že pojišťovny postupují v rozporu se zákonem.

„Princip je vždy stejný. Nějakému člověku nabourají auto, on si ho dá spravit do autorizovaného servisu a při platbě se dozví, že pojišťovna celou částku neproplatí a že musí ještě vytáhnout své peníze. Měli jsme i případ, kdy se příslušná částka vyšplhala až na 142.369 Kč“, vysvětluje základní princip nezákonného jednání Mgr. David Bascheri, vedoucí právního oddělení Kanceláře pro ochranu práv poškozených.

Pojišťovny se brání. Oprava vozidla novými díly zvýší jeho cenu

„Auto nesmí být po nehodě v lepším stavu než před ní. Aby se řidič neobohatil na úkor pojišťovny“, tvrdí české pojišťovny. Ale když Vám někdo nabourá auto, jeho hodnota automaticky klesne. K zhodnocení vozidla nedojde ani v případě, že na jeho opravu se použijí nové náhradní díly. A Vy máte nárok, aby škoda z povinného ručení viníka, byla uhrazena celá.

Proč doplácet na chyby druhých

Pokud jste se dostali do podobné situace jako pan Spálený, podejte na pojišťovnu odvolání. Když i to pojišťovna zamítne, nezbude Vám nic jiného než se soudit. Pojišťovny se domnívají, že řada klientů jít k soudu ani nechce, jelikož jde o zdlouhavý proces.

„Spory tohoto druhu nejsou ojedinělé, a pokud doložíte, že je cena za provedení opravy obvyklá, a přesto Vám pojišťovna vyplatí méně, máte naději v soudním sporu uspět“, dodává advokát Tomáš Pelikán.

Hledat na webu Srovnátor.cz