Počet vykradených domů a bytů v ČR

30.07.2017

Naše domácnosti ukrývají plno pokladů – šperky, peníze, drahou elektroniku a další cenné, snadno zpeněžitelné věci. Proto lákají zloděje, a to zejména v obdobích, kdy lidé obvykle své domovy na delší dobu opouštějí. Výjimkou však nejsou ani vloupání v době, kdy jsou majitelé doma. Zloději jsou stále vynalézavější a jejich metody stále chytřejší. Majitelé domácností jim však často sami nahrávají nedostatečným zabezpečením možných přístupových cest. Ochranou proti zlodějům je pořádné zabezpečení domácnosti a sjednané pojištění domácnosti, které pokryje případnou škodu.

Vývoj v posledních letech

Situace v Česku se v posledních letech zlepšuje a vykradených domů a bytů ubývá. V roce 2015 bylo vykradeno 6895 domácností, což je stále poměrně vysoké číslo, které svědčí o tom, že co se týká zabezpečení domácností, stále máme co zlepšovat.

Přestože metody zlodějů prochází určitým vývojem, ve většině případů zloději stále používají hrubou sílu a předměty jako páčidlo, vrtačku a kladivo. Dveře bez bezpečnostních prvků pak nemají šanci odolat.

Počet vykradených domů a bytů v ČR

Dům či byt – co je bezpečnější?

Pokládáte si otázku, zda je bezpečnější byt v paneláku, kde jste obklopeni spoustou sousedů, nebo rodinný dům, který obývá pouze vaše rodina? Odpověď není jednoznačná. Počty vykradených bytů a rodinných domů jsou podobné. O trochu častěji lákají zloděje rodinné domy.

Počet vykradených domů a bytů

Bezpečnost v krajích

Ve kterých krajích řádí zloději nejvíce? Není překvapením, že největší počet vykradených domů a bytů je každoročně v Praze. Druhé místo zaujímá přilehlý Středočeský kraj. Dalšími kraji, kde jsou počty vykradených domů a bytů významné, jsou kraje Moravskoslezský, Jihomoravský a Ústecký. Naopak nejpříznivější je situace v Karlovarském, Zlínském a Pardubickém kraji.

Počet vykradených domů a bytů v krajích ČR

Nejen letní měsíce jsou rizikové

Většina z nás předpokládá, že k největšímu počtu vloupání do domácností dochází v letních měsících – tedy v době, kdy obvykle své domácnosti opouštíme a vydáváme se na zaslouženou dovolenou. Teplé počasí nás přiměje nechat pootevřené okno a o svou radost z blížící se dovolené se neváháme podělit se svými přáteli na sociálních sítích. To vše hraje zlodějům do karet.

Nejen v červenci a srpnu však dochází k většímu počtu krádeží. Rizikovými v roce 2015 byly i měsíce prosinec, říjen a leden, kdy byl počet vykradených domů a bytů vůbec největší.

Počet vykradených domů a bytů dle měsíců

Zdroj dat:
Policie ČR. http://www.policie.cz/statistiky-kriminalita.aspx

Hledat na webu Srovnátor.cz