Pojištění skel

23.03.2017

Pravděpodobnost, že vám kamínek při jízdě rozbije sklo auta, je poměrně vysoká. Všeobecně k tomu napomáhá stav českých silnic a v současné době také pozůstatek štěrku a písku, které v zimě sloužily jako posyp vozovky. Takový malý pavouk na čelním skle dokáže nadělat velké starosti a průvan v peněžence. Ne však s připojištěním skel, které lze snadno sjednat k havarijnímu pojištění či povinnému ručení.

Pojištění skel
zdroj: Mazda ČR

Pavouk na skle vás bez pojistky přijde draho

Připojištěním můžete předejít vysokým výdajům za opravu či výměnu skel v autě. Jedná se však pouze o výhledová okna kromě střešních oken a panoramatických střech. Pojistka se nevztahuje na dálniční známky, ochranné folie, clony a podobné součásti, o které následkem nehody či výměny skel přijdete. Od pojišťovny nedostanete odškodnění ani za zničené díly vozu způsobené rozbitým sklem.

Bez pojištění či spolupráce viníka škody vás výměna skla bude stát tisíce korun, u některých vozů až dvacet tisíc. Dohnat viníka a donutit ho přiznat vinu je téměř nadlidský výkon, stejně tak najít potřebné důkazy a řešit s ním všechny nutné náležitosti. Místo toho je jednodušší si za pár stovek ročně sklo jedním kliknutím připojistit.

Srovnejte si nabídky pojišťoven

Každá pojišťovna má smluvní podmínky a ceny nastavené jinak, obecně však platí, že výsledná částka závisí na druhu vozidla, který vlastníte a na výši pojistného limitu, který si zvolíte. Sami si můžete jednoduše spočítat, kolik byste za pojistku na konkrétní automobil zaplatili, stačí jen použít naši chytrou kalkulačku havarijního pojištění nebo povinného ručení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak postupovat při pojistné události

Ve chvíli, kdy vám letící předmět poničí přední sklo, je nutné okamžitě řešit jeho opravu či výměnu. Jízdou s pavoukem na skle si koledujete o vysokou pokutu, ztrátu bodů a okamžité odstavení vozidla. A to především v případě, když je prasklina hluboká více jak dva centimetry a nachází se v oblasti, kam dosahují stěrače, tedy vám brání ve výhledu.

Pokud jste si sjednali připojištění skel, stačí pojistnou událost oznámit pojišťovně a zavézt auto do smluvního autoservisu. Čtěte pečlivě pojistné podmínky, jelikož ne všechny pojišťovny proplácejí výměnu či opravu skla mimo smluvní servis. Většinu formalit pak opravna řeší přímo s pojišťovnou. Vaší úlohou je jen najít doma velký technický průkaz a spolu se zelenou kartou, řidičským průkazem a dokladem o zaplacení doplňkového pojištění skel ho donést do servisu. Tím pro vás všechna práce končí a už se jen můžete těšit na svůj nově “vytuněný” motorový skvost.

Hledat na webu Srovnátor.cz