Pojistník odlišný od majitele vozu

08.02.2016

Povinné ručení je z velké míry stále vnímáno jako nutné zlo a tak se na něm snažíme ušetřit, co se dá. Někdy saháme po způsobech, které se nemusí ve finále vyplatit. Například když novopečenému řidiči dělá pojistníka táta s plným bonusem.

Pojistník odlišný od majitele vozu
Mladý řidič s krátkou praxí často přeceňuje své schopnosti, tudíž pro pojišťovnu představuje větší riziko.

Dříve bylo možné bonusy (sleva na pojistném za jízdu bez nehod) převádět na rodinné příslušníky, což bylo pro nováčka mnohem výhodnější. Dnes jsou pojišťovny v tomto ohledu obezřetnější a při výpočtu ceny povinného ručení hledí více na riziko, které s sebou klient (pojistník) přináší. Proto mnohdy na pojistné smlouvě disponuje jako pojistník někdo jiný. Někdo kdo už má nějaký ten bonus vyježděný.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Kdo je pojistník u povinného ručení

Pojistník je osoba, která sjednává s pojišťovnou smlouvu a k pojištěné věci nemusí mít žádný vztah. Vozidlo nemusí ani vlastnit ani užívat. Je důležité vědět, že na pojistníka se vztahují veškeré podmínky pojistné smlouvy a bez jeho souhlasu nelze nic měnit ani vypovídat.

Pojistník povinného ručení

Změna pojistníka neexistuje

Pokud děláte někomu pojistníka, za účelem ušetřit na povinném ručení, připravte se na řadu nevýhod. Problémy mohou nastat třeba při výpovědi. Nepočítejte s tím, že Vám pojišťovna ukončí smlouvu po půl roce jen proto, že jste se právě rozešli s přítelkyní a pojistníka jí už dělat nechcete.

Bonusy se váží na pojistníka

Stejně jako se dá na povinném ručení ušetřit, tak se dá i prodělat. V případě dopravní nehody se vyježděný bonus odečte pojistníkovi nikoli řidiči vozidla. Nezáleží na tom, kdo vozidlo řídí, ale kdo je na smlouvě uveden jako pojistník.

Pojistník u povinného ručení nese velkou zodpovědnost. Proto stojí za zvážení, zda někomu pomoci k levnějšímu pojištění a propůjčit mu svůj bezeškodní průběh (bonusy).

Hledat na webu Srovnátor.cz