Pokémon GO: fenomén i hrozba pro řidiče

18.07.2016

Pokémon GO: fenomén i hrozba pro řidiče

Mobily jsou za volentem hrozbou od samého počátku. Začalo to telefonováním a psaním SMS za jízdy, s nástupem chytrých telefonů pokračovalo sociálními sítěmi a nyní přichází do rukou řidičů další nebezpečí – hra Pokémon GO. Tento žhavý fenomén baví aktuálně desítky milionů uživatelů po celém světe, v autě však může představovat smrtelné riziko.

Pokémon GO je již nyní jednou z nejúspěšnějších mobilních aplikací všech dob. V USA překonala během několika dní počtem uživatelů takové veličiny jako Tinder či Twitter. Globálně se počet hráčů dle odhadů přehoupl přes 25 milionů. Principem hry je chytání stvoření z legendárního japonského animovaného seriálu ve světe kolem nás. To probíhá s pomocí reálných mapových podkladů a rozšířené reality. Pokémona tak můžete chytit u sebe doma, na ulici či kdekoliv jinde.

A bohužel také na silnici. Mnoho řidičů neodolá loveckému pudu ani za volantem, a hra tak během prvních 14 dní své existence způsobila ve světě desítky dopravních nehod. Důvod je jednoduchý – nevěnování se řízení vozidla a okolnímu provozu. Dle statistik organizace BESIP zvyšuje vyhledávání telefonního čísla riziko nehody 3x, a psaní zprávy dokonce 23x. Není tak těžké si představit, jakému nebezpečí vystavujete sebe i ostatní řidič, pokud obsluhujete za jízdy náročnou mobilní hru. Ta pochopitelně vyžaduje dobrou koordinaci pohybů a soustředění na dění na obrazovce.

Pokémon GO

Pokud řidiče neodradí ani tato smrtelná rizika z praxe, je rovněž dobré si znovu připomenout zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. V § 7 je mimo jiné uvedeno, že „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ Přistiženému hráči Pokémon GO tak stejně, jako jiným uživatelům mobilu za volantem, hrozí pokuta až 1.000 Kč a 2 body v rámci bodového hodnocení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

I když se k užívání telefonu za volantem, dle nedávného průzkumu společnosti SAZKAmobil, přiznalo 47 % řidičů, nejedná se rozhodně o praxi hodnou následování. Obzvlášť se širším zaváděním chytrých telefonů a pokročilých aplikací, jako je Pokémon GO, které jsou náročnější na ovládání a koncentraci. Na závěr vám tedy přejeme úspěšný lov, chyťte je všechny, ale prosíme, ne při řízení auta.  Smrtonosná rizika za to opravdu nestojí.

Hledat na webu Srovnátor.cz