Nehoda autobusu očima cestujícího. Když hoří, zachovejte klidnou hlavu a přiložte ruku k dílu, řidič Vám nepomůže

11.10.2015

Není to tak dávno, co jsme s přítelem jeli autobusem z Liberce do Staré Paky. Když jsme nastupovali do autobusu a dávali si věci do úložného prostoru, všimli jsme si kapající kapaliny ve spodní části autobusu (jak se později ukázalo z motoru). Nahlásili jsme to obtloustlému řidiči, který momentálně kouřil cigaretu a na naše upozornění pouze mávl rukou, že to nic není.

Nehoda autobusu očima cestujícího. Když hoří, zachovejte klidnou hlavu a přiložte ruku k dílu, řidič Vám nepomůže

„Honem, honem, nastupovat!“ zvolal sotva funící řidič. Po pár kilometrech začal chcípat motor u autobusu. Když zastavil asi po třetí, všimli jsme si vycházejícího kouře z motorového prostoru. Řidič z autobusu vyběhl, aby zjistil, co se děje. Nazpět však neběžel, ale přímo upaloval pro hasicí přístroj. Upozorňuji, že my tou dobou stále seděli na svých místech. A až když se z autobusu ozvalo, zda bychom si neměli vystoupit, řidič kývl, že je to dobrý nápad.

Všichni jsme se v poklidu dobrali ven bez jediného šrámu na těle a pozorovali hořící motor autobusu, který řidič autobusu za pomoci řidiče osobního auta jedoucího za námi rychle uhasili. Můj přítel také nelenil a zeptal se řidiče, kde má výstražný trojúhelník, aby nedošlo k další nehodě. Autobus stál na horizontu silnice, kde auta jezdila stovkou. Bohužel žádný trojúhelník nebyl nalezen. Ale to řidiče netrápilo, věnoval se koukání na motor autobusu, i když byl požár již uhašen.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Přítel, ve snaze zabránit kolizi, zastavoval auta jedoucí v protisměru a to bez jakéhokoli reflexního prvku. Někteří řidiči však na mávání vůbec nereagovali. Nejspíš si mysleli, že jde o bláznivého stopaře. Naštěstí k žádné další nehodě nedošlo a po příjezdu záchranné hasičské služby bylo místo dostatečně zabezpečeno. Ihned jak dorazil náhradní autobus, jsme mohli pokračovat dál v cestě.

Myslím si, že řidič autobusu by měl vědět lépe než kdo jiný, jak postupovat při dopravní nehodě. Bezpečnost cestujících a dalších účastníků dopravy, případně poskytnutí první pomoci by mělo být pro řidiče na prvním místě. Bohužel Vám musím s politováním sdělit, že v našem případě se tak nestalo. A už vůbec nepochopím, jak může v autobuse chybět takový výstražný trojúhelník. Alespoň že hasicí přístroj byl na svém místě.

Za tým Srovnátora
Kamila Bittnerová

Hledat na webu Srovnátor.cz