Ministerstvo dopravy chce zamezit přetáčení tachometrů u aut

24.03.2015

Přetáčení tachometrů je v České republice velký nešvar. Výjimkou nejsou ani takové případy, kdy prodávající přetočí tachometr i o statisíce kilometrů. Ministerstvo dopravy tak spustilo od 2. 1. 2015 web s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly.

Ministerstvo dopravy chce zamezit přetáčení tachometrů u aut

Podle Ministerstva dopravy kontrola tachometru v databázi má pouze informativní hodnotu, přičemž údaje o najetých kilometrech nebudou zatím k dispozici u nově dovezených ojetých aut, která v Česku neprošla technickou kontrolou.

Přetáčení tachometrů jako byznys

Přetáčení tachometrů u aut je technicky velmi snadné. V minulých letech nabízely stáčení kilometrů na internetu dokonce i některé firmy. „Odhaduje se, že ti, co stáčí tachometry, vydělají jen v Česku ročně na tři miliardy korun. Je to třikrát výnosnější než krádeže aut,“ říká Petr Vomáčka, mluvčí Ústředního automotoklubu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nad pět tisíc je to trestný čin

Vydělat na prodeji auta tím, že mu upravíme tachometr a tím ho omladíme, je neoprávněné obohacování. Již v loňském roce Nejvyšší soud rozhodl, že přetočení tachometru je trestný čin podvodu. Ale jen v případě, způsobí-li prodávající přetočením tachometru kupujícímu škodu nad pět tisíc korun.

Hledat na webu Srovnátor.cz