Jak na přihlášení vozidla v Praze s elektronickou zelenou kartou

10.12.2014

Každému klientovi, který si u nás sjedná povinné ručení, posíláme automaticky elektronickou zelenou kartu e-mailem. Ale co když s elektronickou zelenou kartou chcete přihlásit vůz do registru vozidel? Jak se na to budou tvářit úředníci pražského magistrátu?

Jak na přihlášení vozidla v Praze s elektronickou zelenou kartou
Zelená karta je jediný uznávaný doklad o povinném ručení.

Co je elektronická zelená karta? Jde v podstatě o dočasnou zelenou kartu ve formátu v PDF, kterou si můžete vytisknout okamžitě poté, co Vám ji doručíme e-mailem. Nemusíte tak čekat na klasickou poštu, která vám doručí originál zelenou kartu v papírové podobě.

K čemu je elektronická zelená karta

Elektronickou zelenou kartu využijete v případě, kdy chcete například s nově koupeným autem co nejdříve jezdit a potřebujete proto mít doklad o uzavřeném povinném ručení. V takovém případě si elektronickou zelenou kartu vytisknete a můžete vyjet.

Jak vypadá elektronická zelená karta? Je stejná, jako ta papírová, která Vám přijde poštou. Prohlédněte si vzor elektronické zelené karty.

Elektronická zelená karta nenahrazuje papírový originál

Dočasná elektronická zelená karta má platnost od 1 do 3 měsíců a řidič by ji měl nahradit trvalým dokladem, který by mu měl dorazit poštou přímo od pojišťovny či internetového srovnávače, kde si povinné ručení sjednal. Náš Srovnátor.cz odesílá originál zelené karty poštou nejpozději do druhého dne od sjednání povinného ručení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Zelená karta je jediný uznávaný doklad

Zelenou kartou prokážete, že máte zaplaceno povinné ručení a je třeba ji vozit stále ve voze. Během silniční kontroly Vás policista obvykle požádá o předložení řidičského průkazu, občanského průkazu, dokladů k vozidlu a zelené karty. A nebojte se, když budete mít u sebe „jenom“ vytištěnou elektronickou zelenou kartu, policista Vám ji musí uznat jako právoplatný doklad o uzavřeném povinném ručení.

Praha a přihlášení vozidla

Nebudou dělat úředníci pražského magistrátu potíže s uznáním dočasné zelené karty, kterou jste si vytiskli na domácí tiskárně? Odpověď zní: Nebudou, pokud bude zelená karta vytištěna barevně a oboustranně. Pokud nebude zelená karta vytištěna barevně a oboustranně, nebude přihlášení vozidla v Praze možné, respektive vozidlo na pražském magistrátu nezaregistrujte s touto černobílou zelenou kartou. Pravděpodobně Vám úředníci nabídnou sjednat si rovnou nové povinné ručení přímo na magistrátu.

Proto si zapamatujte, že když jdete přihlásit auto na pražský magistrát s dočasnou zelenou kartou, kterou jste si vytiskli z PDF, musí být vždy vytištěna barevně a oboustranně.

Jaké další doklady musíte mít pro přihlášení vozidla

Co dalšího kromě zelené karty je potřeba pro přihlášení vozidla v Praze?

  • Vyplněnou přihlášku silničního motorového vozidla k registraci,
  • občanský průkaz v případě fyzické osoby, kopii živnostenského oprávnění v případě OSVČ, nebo výpis z obchodního rejstříku v případě právnické osoby,
  • velký technický průkaz vozidla,
  • osvědčení o registraci motorového vozidla (malý technický průkaz),
  • osvědčení o evidenční kontrole vozidla v případě, že přihlašujete starší vozidlo. U nových vozidel není nutné předkládat doklad o technické prohlídce,
  • doklad o technické kontrole vozidla v případě, že přihlašujete starší vozidlo,
  • souhlas vlastníka k zaregistrování vozidla v případě, že nejste vlastník,
  • doklad o zástavním právu váznoucím na silničním motorovém vozidle, bylo-li zřízeno,
  • cizinci musí předložit také doklad o povolení k pobytu nebo o udělení azylu na území ČR,
  • potvrzení o úhradě DPH v případě nákupu vozidla v jiném členském státě EU.

Pokud plánujete přihlásit vůz ze zahraničí, můžete si přečíst, jak na to v našem článku o přihlášení vozidel ze zahraničí.

Hledat na webu Srovnátor.cz