Jaké možnosti nabízí cestovní pojištění na hory?

26.03.2019

Dovolená nebo prodloužený víkend na horách s sebou vždy nese určitá rizika, proti kterým je dobré se pojistit. Slouží k tomu cestovní pojištění, které je nabízené v různých variantách, s různými pojistnými limity a se širokou nabídkou doplňkových připojištění. Zdaleka se nemusí jednat jen o pojištění léčebných výloh.

Jaké možnosti nabízí cestovní pojištění na hory?

Do zahraničí bez starostí

Chystáte-li se do zahraničí, cestovní pojištění léčebných výloh by pro vás mělo být samozřejmostí bez ohledu na to, čemu se hodláte v zahraničí věnovat. Vymknutý kotník, zlomená ruka, zánět slepého střeva – k takovým situacím dochází zcela nečekaně a ošetření v cizině vás může bez pojištění vyjít pěkně draho.

Praktickou součástí cestovního pojištění je navíc nepřetržitě fungující asistenční služba, na kterou se můžete obrátit s prosbou o radu, pomoc, překlad či tlumočení.

Úrazové připojištění

No horách, kde se obvykle oddáváme aktivnímu odpočinku a provozujeme více či méně obvyklé sportovní činnosti, riziko úrazu roste. Proto je možné rozšířit základní cestovní pojištění o úrazové připojištění. Jeho smyslem je poskytnout finanční kompenzaci v případě, že úraz zanechal trvalé následky na zdraví nebo následkem úrazu došlo ke smrti zraněnéno.

Připojištění rizikových sportů

Podle toho, jakým sportovním aktivitám se na horách budete věnovat, budete možná potřebovat také připojištění sportovních činností. Běžné sporty (např. turistika, bruslení, plavání) jsou v cestovním pojištění zahrnuté automaticky, pro ostatní sporty je nutné sjednat připojištění za příplatek. Pojišťovny dělí sporty do různých kategorií (zimní, rizikové, adrenalinové), proto je třeba vždy prostudovat pojistné podmínky konkrétní pojišťovny. Lyžaři a snowboardisté by si měli dát pozor na rozdíl mezi sjížděním po vyznačených sjezdovkách a pohybem mimo vyznačené trasy.

Odpovědnost za způsobenou škodu

Cestovní pojištění může zahrnovat také pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví nebo majetku, kterou způsobíte jiné osobě. Neopatrností nebo nešťastnou náhodou můžete někoho při sportu poranit, v hotelovém pokoji můžete poničit vybavení, dovádění vašich dětí také nemusí zůstat bez následků.

Možností je mnohem více

Pojišťovny jdou s nabídkou ještě dále. Je na rozhodnutí každého, zda si vystačí se základním pojištěním, nebo zda si připlatí ještě za:

  • připojištění storna zájezdu, poplatků a letenek,
  • připojištění zavazadel pro případ ztráty, krádeže, zpoždění nebo poškození,
  • rozšířené asistenční služby pro vozidlo,
  • krátkodobé pojištění domácnosti po dobu nepřítomnosti proti krádeži vloupáním.

Když cestujete po českých horách

Cestovní pojištění je původně určené pro zahraniční cesty. V Česku jsou lékařská ošetření a léčebné výlohy hrazené ze zdravotního pojištění, proto další pojištění není potřeba. Přesto některé pojišťovny tuzemské cestovní pojištění nabízejí. Nesoustředí se ovšem na běžnou lékařskou péči, ale právě na různá připojištění.

Hledat na webu Srovnátor.cz