Jak správně zazimovat motorku

25.09.2019

Příprava motorky na zimu neobnáší pouze postavit ji do garáže a přehodit přes ni plachtu. Chcete-li po zimě hned vyrazit na jarní projížďku, neměli byste zazimování svého motocyklu podcenit. Jedná se o pár jednoduchých kroků, díky kterým vám ale stroj vydrží dlouho v dobrém stavu a odvděčí se bezstarostnou jízdou.

Jak správně zazimovat motorku

Základem toho, aby vám motorka sloužila dlouhou dobu, je její řádné omytí před zimou. To znamená, že byste svoji pozornost měli zaměřit i na ta místa, která při běžném mytí v průběhu roku necháváte bez povšimnutí. Nečistoty se totiž mohou nacházet i na málo dostupných místech, po skončení sezony byste je proto měli důkladně vyčistit. Současně s mytím i zkontrolujte, zda jsou všechny šrouby utaženy, důsledným omytím navíc můžete objevit i některé menší závady. Na co dalšího byste neměli zapomenout?

  • natankujte plnou – před zimou natankujte plnou nádrž kvalitním palivem a přidejte příslušná aditiva, tím zabráníte vzniku koroze v nádrži
  • motorku postavte na stojan – před uskladněním dofoukněte pneumatiky na tlak doporučený výrobcem, postavíte-li motorku na stojan, zabráníte jejich deformitám. Nemáte-li stojan k dispozici, pneumatiky lehce přehustěte a jednou za čas je během zimy lehce pootočte.
  • vyčistěte řetěz – řetěz vyčistěte přípravkem k tomu určeným a poté ho namažte olejem, předejdete tak jeho zrezivění. Zkontrolujte i prověšení, neměl by být moc napnutý ani příliš prověšený.
  • promažte pohyblivé části – namazat olejem byste měli i veškeré pohyblivé části na motocyklu jako je válec, plynové a brzdové páčky, lanka a klouby
  • baterii uskladněte – baterii vyjměte, dejte na suché místo, kde se drží stálá teplota. Připojte na inteligentní nabíječku, která pozná, kdy je potřeba baterii dobít. Nemáte-li takovou nabíječku, dobíjejte baterii jednou měsíčně.
  • vyměňte olej – vyměníte-li olej už na podzim, lépe zabráníte korozi uvnitř motoru
  • motorku překryjte – přes zimu je vhodné motorku přikrýt plachtou, aby se na ní neusazovaly prach a nečistoty. Plachta by měla být prodyšná, aby se pod ní nesrážela vlhkost.

Péči věnujte i ostatnímu vybavení, přeci jen teď bude pár měsíců ležet nevyužité ve skříni. Kožené oblečení přetřete kvalitním voskem, materiál si tak uchová své vlastnosti a nezpuchří. Textilní oblečení vyperte, nezapomeňte ani na vnitřek přilby.

Hledat na webu Srovnátor.cz