Co hrozí při používání dětských autosedaček mimo auto?

29.04.2020

Při cestě autem je autosedačka pro dítě tím nejbezpečnějším místem. V domácím prostředí se však při dlouhodobém a nezodpovědném používání může stát místem velmi nebezpečným. Rodiče nejmenších dětí by se proto měli dobře rozmyslet, než nechají své dítě spát ve vajíčku několik hodin nebo rovnou celou noc.

Co hrozí při používání dětských autosedaček mimo auto?

Autosedačka jako všestranný pomocník

Většině miminek se v dětské autosedačce (tzv. vajíčku) líbí. Mohou pozorovat své okolí, vidí odtamtud mnohem zajímavější věci než z kočárku nebo postýlky. A pokud se začnou cítit unavená, houpání je příjemně ukolébá a usnou. Houpání a kolébání také obvykle zabere na dětský pláč.

To často vede rodiče k tomu, že si z vajíčka, původně určeného do auta, udělají všestranného pomocníka – dítě v něm vezmou na procházku, na nákup, k lékaři, miminko v něm nakrmí a nakonec i uspí a nechají spát (v těch nejhorších případech klidně i celou noc). Dlouhodobý pobyt v autosedačce ale malým dětem vůbec neprospívá, naopak pro ně může představovat až smrtelné riziko. Upozornila na to Americká akademie pediatrů.

Americká studie varuje rodiče

Američtí lékaři na základě výsledků své studie varují rodiče, že je velmi rizikové používat dětské autosedačky ke spánku. Z dat shromažďovaných po dobu deseti let vyplynulo, že téměř dvě třetiny případů úmrtí kojenců během spánku způsobilo nesprávné použití autosedačky mimo auto. V mnoha případech došlo k vypadnutí nepřipoutaného dítěte ze sedačky, v jiných případech došlo k uškrcení nebo udušení v důsledku nefyziologické polohy těla.

Kočárek a postýlku nic nenahradí

Vedle těchto rizik hrozí dítěti při pravidelném, dlouhodobém používání autosedačky také deformace těla. Pro správný vývoj miminka je nejvhodnější poloha vleže na zádech na pevné, rovné podložce bez polštáře. Ideální je tedy kočárek, postýlka nebo podobné alternativy. Pokud je dítě v postýlce neklidné, může pomoci zabalení do zavinovačky.
Nespouštějte ho z očí a střídejte polohy
A jak tedy s autosedačkou zacházet? Vajíčko používejte výhradně k tomu účelu, k němuž bylo zkonstruované – k přepravě dítěte v autě. Pokud dítě během cesty usne, přeneste ho po skončení jízdy do kočárku nebo do postýlky. Musíte-li nechat dítě spát v sedačce, nenechávejte ho tam dlouho a hlavně ho mějte neustále pod dozorem. Nejnebezpečnější potom je, když sedačku s dítětem umístíte na vyvýšené místo (gauč, stůl apod.).

Při dlouhých cestách se doporučuje nenechávat kojence ve vajíčku déle než 1,5 hodiny v kuse. Proto máte-li před sebou delší cestu autem, dělejte zhruba po hodině a půl přestávky, aby miminko mohlo změnit polohu. Během přestávky dítě z autosedačky vyjměte a položte ideálně na rovnou plochu.

Hledat na webu Srovnátor.cz