Rekordy ze světa automobilů

23.08.2018

Nejnižší auto na světě není vyšší než půl metru, nejdelší auto na světě je měří více než 30 metrů. Neuvěřitelné rozměry má i nejmenší a největší automobil, závratnými čísly překvapí také nejrychlejší vůz na světě. K řízení těchto aut v reálném provozu byste potřebovali pořádnou dávku odvahy. A o kterých konkrétních vozech je řeč?

Nejmenší provozuschopné auto

Začněme od těch nejmenších. Úplně nejmenší provozuschopné auto na světě vyrobil v roce 2012 Američan Austin Coulson. Je 126,46 cm dlouhé, 65,41 cm široké, 63,5 cm vysoké, má čtyři kola a motor z dětské čtyřkolky. I přes jeho neuvěřitelné rozměry lze toto autíčko oficiálně provozovat na pozemních komunikacích, nejede však rychleji než 40 km/h. V roce 2014 bylo toto miniaturní auto zapsáno do Guinessovy knihy rekordů.

Nejmenší sériově vyráběné auto

Titulem nejmenšího auta se může pochlubit také miniauto Peel P50. Sériově jej v 60. letech vyráběla automobilka Peel Engineering, sídlící na ostrově Man. Toto vozítko má pouze 3 kola a nikoho v něm nesvezete, protože je jednomístné. Díky jeho rozměrům s ním ale zaparkujete takřka všude – je 137 cm dlouhé, 104 cm široké a 124 cm vysoké. Maximální rychlost je výrobcem omezena na 45 km/h.

Rekordy ze světa automobilů

Nejnižší auto

Přestože je toto auto zářivě žluté, na silnici byste ho dost možná přehlédli. Ve svém nejvyšším bodě měří pouhých 45,2 cm! Tento rozměr z něj činí nejnižší automobil na světě, který se dá řídit. Jeho tvůrci jsou japonští středoškoláci. Vůz pojmenovali Mirai, což v překladu znamená budoucnost. Pohání ho elektromotor a umí jet rychlostí až 50 km/h. Mirai byl vyroben v roce 2010 a o 3 roky později byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Největší auto

Všechna tato autíčka by vypadala jako hračky vedle největšího automobilu na světě, kterým je obří stroj pocházející z Běloruska – BelAZ 75710. S délkou 20 metrů, šířkou necelých 10 metrů a pohotovostní hmotností 360 tun se jedná o skutečné monstrum. A co teprve plně naložený, kdy může dosáhnout 810 tun celkové hmotnosti! V provozu ho udržuje 540 litrů oleje, 890 litrů chladicí kapaliny a až 5 600 litrů nafty. Obvykle se s ním setkáte pouze v povrchových dolech. Naložený dokáže jet rychlostí až 64 km/h a vyjet 18% stoupání.

Nejdelší auto

Nejdelším autem na světě je 30,5 metru dlouhá limuzína z dílny konstruktéra Jaye Ohrberga, který pracoval na několika legendárních filmových vozech. Americký sen, jak tuto luxusní limuzínu Ohrberg pojmenoval, vychází z Cadillacu Eldorado z roku 1970. Stojí však na 26 kolech, má dva motory a dvě místa pro řidiče (jedno vpředu, druhé vzadu). Na silnice se Americký sen dostal v roce 1992, dnes se s ním však už nesvezete. Zbylo z něj už jen torzo, které má do původního luxusu skutečně daleko. Původně v něm ovšem nechyběla postel, vířivka ani přistávací plocha pro menší vrtulník.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nejrychlejší auto

O titul nejrychlejšího auta na světě se neustále soupeří. Ačkoli mu směle konkurují modely Bugatti Chiron a Hennessey Venom F5, aktuálně je nejrychlejším sériovým autem na světě švédský vůz Koenigsegg Agera RS. Při testování na uzavřeném úseku nevadské dálnice dosáhl oficiálně maximální rychlosti 447 km/h a jízdu 0 – 400 km/h – 0 zvládl za 33,29 sekundy.

Koenigsegg Agera RS

Nejdražší auto

O tom, že dlouhodobě nejdražší jsou vozy Ferrari, není pochyb. V současné době je nejcennějším modelem na světě Ferrari 250 GTO. Konkrétně se jedná o vůz z roku 1963, s výrobním číslem 4153GT. Jeho cena je 1,53 miliardy korun.

Hledat na webu Srovnátor.cz