Revolut – finanční aplikace oblíbená nejen mezi cestovateli

02.08.2022

Léto je v plném proudu a cesty do zahraničí jsou častější než po zbytek roku. Ať už ale cestujete v kteroukoli roční dobu, vždy pravděpodobně řešíte otázku, jak budete v zahraničí platit. Hotově, nebo raději kartou? Směníte si peníze před odjezdem? Nebude vás to stát zbytečné poplatky? Řešením může být stále oblíbenější služba Revolut, která slibuje výhodné kurzy a nízké až nulové poplatky. Revolut karta navíc umožňuje výběry z bankomatů v zahraničí zdarma.

Revolut – finanční aplikace oblíbená nejen mezi cestovateli

Jak platit v zahraničí výhodně?

V zahraničí můžete platit stejnými způsoby jako v Česku. Platební karty dnes již běžně přijímají ve všech oblíbených turistických destinacích a dovolenkových resortech. Výjimkou mohou být stánky, tržiště a menší města či vesnice, kde se obvykle bez hotovosti neobejdete.

Při zahraničních transakcích je však navíc třeba zohlednit směnný kurz a poplatky. Výběr z bankomatu v zahraničí bývá zpoplatněn – ať už fixní částkou, určitým procentem z vybrané částky, nebo kombinací obojího. Měníte-li hotovost ještě před cestou, musíte zase s předstihem sledovat aktuální kurz, abyste si zajistili ten nejvýhodnější. Platba kartou v zahraničí vám sice zajistí výhodnější kurz než ve směnárně, banka si ale k takové transakci připočítá vlastní drobnou přirážku.

Zajímavou alternativou proto může být služba Revolut, která láká uživatele hlavně na výhodné kurzy pro převod měn.

Mobilní aplikace a Revolut karta poslouží kdekoli ve světě

Společnost Revolut byla založena v roce 2015 a její klíčový produkt – finanční aplikaci Revolut – využívá dnes více než 18 milionů individuálních uživatelů po celém světě. Tato mobilní aplikace (dostupná v Google Play i v App Store) umožňuje uživatelům prostřednictvím jednoho účtu, ke kterému je k dispozici vlastní debetní Revolut karta, spravovat veškeré finance, a to v několika světových měnách.

Nejedná se ale jen o virtuální peněženku – Revolut disponuje evropskou bankovní licencí, díky čemuž v Česku může působit Revolut banka. Klienti Revolut Bank mohou počítat s pojištěním veškerých vkladů až do výše 100 000 €. Revolutu se tím otevírá možnost nabízet další bankovní produkty a služby.

Proč je aplikace Revolut tolik oblíbená?

  • Na jedné kartě může být nahráno až 30 světových měn (včetně CZK).
  • Platby do zahraničí jsou rychlé, převody měn výhodné. Ušetřit lze jak na poplatcích, tak na samotném převodu měn – Revolut kurz je zpravidla velmi výhodný.
  • Doma i v zahraničí nabízí Revolut výběr z bankomatu zdarma.
  • Revolut karta je k dispozici nejen jako fyzická platební karta, ale lze využít i virtuální kartu a jednorázové karty pro bezpečné online nakupování.
  • Vedení účtu může být zdarma (to se týká tarifu Standard, u ostatních tarifů Revolut poplatky za vedení účtu účtuje).
  • Aplikace je dostupná i v češtině.
  • Prostředí aplikace je jednoduché a přehledné.
  • Nabízí finanční služby pro jednotlivce i podniky.
  • Aplikace nabízí mnoho dalších finančních služeb, např. správu kryptoměn, nákup komodit, statistiky utrácení, Revolut akcie, účet Junior pro rodiče a děti, rozdělení účtů mezi přátele atd.

Revolut poplatky za směnu deviz jsou ve všedních dnech nulové

Revolut poplatky u jednotlivých tarifů

Revolut nabízí 4 balíčky, které se liší výší měsíčního poplatku a rozsahem služeb a výhod. Základní tarif (Standard) je zdarma a hodí se pro ty, kteří si chtějí Revolut vyzkoušet nebo ho využívat jen příležitostně. Za ostatní tarify zaplatíte měsíčně 90 – 300 Kč. Zahrnují mimo jiné následující výhody a omezení:

Standard Plus Premium Metal
Měsíční poplatek 0 Kč 89,99 Kč 174,99 Kč 299,99 Kč
Výběry z bankomatu bez poplatků 4 500 Kč / měsíc nebo 5násobek limitu pro výběr 4 500 Kč / měsíc 9 000 Kč / měsíc 22 000 Kč / měsíc
Bezplatné dodání karty ne ano (standardní dodání) ano (expresní dodání) ano (expresní dodání)
Směna deviz bez poplatku (pondělí – pátek) limit 1 000 £ / měsíc limit 1 000 £ / měsíc neomezeně neomezeně
Zdravotní pojištění do zahraničí ne ne ano ano
Pojištění zpoždění zavazadel a letu ne ne ano ano
Bezpečnější online nákupy (neomezené jednorázové virtuální karty) ano ano ano ano
Počet bezplatných mezinárodních plateb 1 zdarma / měsíc 3 zdarma / měsíc
Nepřetržitá prioritní zákaznická podpora ne ano ano ano

Zdroj: revolut.com

Nevýhody služby Revolut aneb na co si dát pozor

K tomu, abyste zjistili, zda si Revolut oblíbíte a zda se vám jeho funkce a služby zalíbí, nezbývá než službu vyzkoušet. Buďte ale připraveni na to, že Revolut má i určité nevýhody:

  • Bezplatná verze je značně omezená.
  • Uživatelská podpora komunikuje anglicky.
  • O víkendech a svátcích si účtuje Revolut poplatky za směnu deviz.
  • Výhodný Revolut kurz se nemusí týkat převodu některých méně známých měn.
  • Nevyplatí se pro výběry vyšších částek z tuzemských bankomatů (v porovnání s klasickou platební kartou od české banky).

Revolut v telefonu a můžete vyrazit?

Mohlo by se zdát, že s Revolut účtem (přimhouříme-li oči nad vyjmenovanými nevýhodami) není třeba před cestou do zahraničí řešit žádné další otázky týkající se financí. Abyste však předešli možným neplánovaným výdajům, je třeba myslet ještě na další podstatnou věc, kterou je pojištění.

Součástí každé cesty do zahraničí by mělo být cestovní pojištění, jehož základem je pojištění léčebných výloh, doplněné o případná další připojištění. V Revolutu na něj mají nárok uživatelé s tarify Premium a Metal, snadno si ho však sjednáte online zde. Pokud navíc cestujete autem, potřebujete kvalitní povinné ručení, na které se budete moci spolehnout i za hranicemi naší země.

Nejčastěji kladené otázky – FAQ

Revolut funguje podobně jako účet v bance (Revolut banka za vklady také ručí jako klasická banka), ovšem s tím rozdílem, že účet zakládáte a finance spravujete přes mobilní aplikaci. Díky výhodným převodům měn a bezplatným výběrům z bankomatů v zahraničí můžete ušetřit peníze při cestování. Další tipy, jak cestovat nízkonákladově, si můžete přečíst v tomto článku.

Revolut je rychle rostoucí britská fintech společnost nabízející finanční služby pro jednotlivce i podniky po celém světě. Zároveň je to i název aplikace, která slouží ke správě účtu a provádění veškerých finančních transakcí. Ty lze provádět v různých měnách, což je výhodné při placení v zahraničí. O tom, jestli se v zahraničí vyplatí platit hotově, nebo kartou, se dočtete zde.

Existuje několik cest, jak si dobít Revolut účet. V aplikaci zvolíte možnost „Přidat peníze“ a následně si vyberete, jakým způsobem platbu provedete:

  • platební kartou (zadáváte částku a údaje o kartě, podobně jako když platíte kartou např. v e-shopu),
  • bankovním převodem (jelikož Revolut nemá účet u české banky, jedná se o mezinárodní platbu, která bývá zpoplatněna),
  • přes Google Pay či Apple Pay.
Hledat na webu Srovnátor.cz