Rizika pro vaši domácnost v období vánočních svátků

21.12.2017

Vánoce jsou obdobím oslav a radosti a všichni si je přejeme prožít v klidné atmosféře v kruhu svých nejbližších. Poslední, čím bychom se o Vánocích chtěli zabývat, je požárem či jiným způsobem zničená domácnost. Jenže právě Vánoce jsou pro taková neštěstí rizikovým obdobím. Slavnostně vyzdobené a nasvícené domovy jsou ve vánočním čase plné hořlavých materiálů. Ty mohou v kombinaci s předvánočním shonem a únavou někdy napáchat více škody než užitku. Připomeňme si, k jakým nehodám může o Vánocích dojít a jak jim předcházet.

Rizika pro vaši domácnost v období vánočních svátků

Největším nebezpečím pro domácnosti je v období Vánoc požár. Domácnosti jsou plné zdrojů ohně a stačí malá chvilka nepozornosti a rázem je po vánoční atmosféře. Klasickými riziky jsou v tomto čase:

  • otevřený oheň (především svíčky a prskavky),
  • pečení a smažení,
  • elektrické osvětlení.

Svíčky a jiné podoby otevřeného ohně

Svíčky k vánoční atmosféře zkrátka neodmyslitelně patří. Ať už se jedná o čtyři svíčky na adventním věnci, aromalampy, vonné či jiné dekorační svíčky. Při zapalování svíček vždy dbáme jednoduchých pravidel, díky kterým lze požáru snadno předejít:

  • Svíčky zapalujeme pouze na takovém adventním věnci, který neobsahuje vysoce hořlavé materiály (např. dřevo). Ostatní věnce slouží pouze k dekoraci.
  • Věnec nebo svícen umisťujeme na stabilní místo, dostatečně daleko od hořlavých materiálů (záclony, ubrusy apod.).
  • Věnec nebo svícen umisťujeme na místo, kde nehrozí jeho převrhnutí dětmi nebo domácími mazlíčky.
  • Svíčky nenecháváme bez dozoru hořet a při odchodu je vždy sfoukneme.

Riziko představují také svíčky a prskavky, kterými zdobíme vánoční stromečky. I u těch je třeba dbát na jejich bezpečné umístění – tak, aby nevzplály záclony, dárky nebo větve se suchým jehličím.

Vánoční smažení a pečení

Vznícení potravin nebo rozpáleného oleje je také poměrnou běžnou vánoční nehodou. Důvodem může být únava nebo stres, kdy se snažíme stihnout spoustu věcí najednou. Kapra na pánvi nebo cukroví v troubě mohou snadno z hlavy vytěsnit jiné myšlenky.

Nekvalitní elektrické osvětlení

Elektrické osvětlení je samozřejmě obvykle bezpečnější než otevřený oheň. Při výběru světýlek na stromeček, do oken nebo na zahradu je však nutné hledět na jejich kvalitu. Pokud namísto značkových výrobků koupíme jejich levnější variantu bez příslušných certifikátů, musíme počítat s nižší kvalitou a vyšším rizikem požáru. Na elektrickém vánočním osvětlení se tedy rozhodně nevyplatí šetřit.

Když k požáru dojde

Dojde-li i přes veškerou vaši opatrnost k požáru, je třeba vědět, jak zareagovat. Při požáru zamezíme přístupu vzduchu a snažíme se požár vlastními silami uhasit. K tomu můžeme použít botu, pokrývku nebo nějakou silnější textilii. Vodu použijeme pouze v případě, že nehasíme elektrický přístroj. Vodou nesmíme hasit ani hořlavé kapaliny, například olej na pánvi. V takovém případě použijeme raději pokličku nebo mokrou utěrku. Při větším požáru, který sami neuhasíme, bez váhání přivoláme na pomoc hasiče.

Po uhašení požáru přichází na řadu odstranění škod. Klidnější mohou být ti, kteří mají uzavřené pojištění domácnosti. Vzniklou škodu jim totiž uhradí pojišťovna a Vánoce budou zase o něco veselejší.

Hledat na webu Srovnátor.cz