6 typů nejhorších řidičů

26.11.2017

6 typů nejhorších řidičů

1. Závodník

“Dvěstě v městě, třista z místa” – slova písně D. Landy, která mohou být považována jako gró řidičů – závodníků. Nechcete-li tomuto typu řidičů uhnout třebaže do příkopu, dá vám to najevo zuřivým vyblikáváním dálkovými světly, najížděním do vašeho kufru, možná i troubením, to vše pro případ, že jste se nenaučili správně používat zpětná zrcátka. Kromě toho, že mají závodníci naspěch, musí přeci ukázat, kolik koní mají pod kapotou, aby jejich investice do silného vozu nepřišla vniveč.

2. Vybržďovač

Řidič, který za vámi jede dlouhou dobu bez šance vás předjet, aniž byste byli ochotni zastavit a pustit ho, v sobě dusí vztek a povinnost vám to ze zásady všechno vrátit i s úrokama. Není se čemu divit, že se po jeho úspěšném pokusu před vámi zjeví jeho brzdová světla a nepřejte si vědět, co by se stalo, kdyby se vám nepodařilo včas zareagovat. Navíc hrozí, že vozidla jedoucí za vámi nezareagují adekvátně na vzniklou situaci a nabourají do vás. Tyto typy řidičů si neuvědomují, že riskují životy celé posádky vybržďovaného vozu, včetně dětí.

3. Frajer – začátečník

Růžová kartička z nich dělá profesionály – všeználky, kteří mají pocit, že jejím získáním se stávají neporazitelnými a neomezenými účastníky provozu bez respektu k ostatním. Výsledkem je situace, kdy automobil vypadá tak, jako by ho nikdo neřídil, jedna ruka na volantu, druhá v nose, žvýkačka v puse (nebo hůř: cigareta, alkohol) a styl jízdy: skřípění pneumatik vs. “na plný plyn”. Nějak se přeci před svými vrstevníky musí vytáhnout! Tento typ řidičů je nebezpečný svou nevyzpytatelnou reakcí při řešení nestandardní situace na silnici.

4. Čepičkář

Známý typ řidičů, charakteristický pokrývkou hlavy. Řidič, který si nesundá pokrývku hlavy je buď velice zimomřivý, nebo se ve svém voze necítí přirozeně, pohodlně. Je nejistý sám sebou, svými schopnostmi, jezdí přilepený k přednímu sklu s volantem na hrudníku. Jeho reakce jsou nepředvídatelné a lehce opožděné a jeho rychlost pravděpodobně nemá s rychlostí nic společného. Nicméně buďte trpěliví, ne nadarmo se jím říká “sváteční řidiči”, takže je na silnicích potkáte sporadicky.

5. Agresor

Typ řidiče, se kterým nechcete strávit ani krátkou dobu v jednom voze, pokud máte slabší srdce, hrozí vám v lepším případě zhroucení, v horším infarkt. Takový řidič je neustále vytočený chováním ostatních řidičů, rozčiluje se, rozhazuje rukama, napomíná, nadává, používá vulgarismy a nebojí se i znakovat. V horším případě i trestá vytlačováním z jízdního pruhu, najížděním atd. Má dojem, že on je ten jediný, který je bezchybný a že silnice byly postaveny prioritně pro něj samotného. Pro samé rozčilení se stoprocentně nevěnuje řízení a může tak způsobit “nešťastnou náhodu”, za kterou nebude chtít převzít zodpovědnost.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

6. Váhač alias šnek

Potkat takového řidiče chce notnou dávku trpělivosti, obzvlášť když jedete v jeho stopách. Na “padesátce” jede pro jistotu jen třicet, na semaforech staví už na oranžovou, staví před každým přechodem, to kdyby někoho náhodou přehlédl, na křižovatce dá přednost všem včetně těch, kteří přednost nemají a pokud sám vjíždí z vedlejší ulice na hlavní, musí si být dvakrát jist, že se ani z desetikilometrové vzdálenosti neblíží žádné vozidlo, nehledě na to, že za ním kolabuje doprava a začíná se stmívat.

Jak reagovat

Průzkumy potvrzují, že chování lidí se za volantem mění, mírný člověk může být při řízení rozhozený, naopak cholerika může řízení uklidňovat. Asertivitě se člověk učí celý život a v přístupu k lidem je vždy čemu novému se přiučit. Žádná univerzální rada na to, jak se chovat v případě, že potkáme řidiče, kteří nám na silnici způsobují krušné chvilky, neexistuje. Snad jen snažit se zachovat chladnou hlavu a mít oči otevřené.

Hledat na webu Srovnátor.cz