Správné držení volantu při jízdě. Některé polohy vás mohou stát život.

18.09.2017

Pro pohodlné ovládání volantu řidiči často volí riskantní způsoby jeho držení. Jistě si i vy vybavíte situaci, kdy jste řídili jen jednou rukou a druhou nechali odpočívat na opěrce či si ji chladili na okýnku. Přitom stačila jedna neočekávaná situace na silnici a váš život mohl být v ohrožení. Nutné je proto vždy předvídat a především správně držet volant.

Správné držení volantu při jízdě. Některé polohy vás mohou stát život.

Tři čtvrtě na tři

Pozici rukou za deset dvě, která byla dlouhá léta jediná přípustná, nahradilo nejbezpečnější držení volantu v poloze tři čtvrtě na tři. A to nejen z důvodu stabilnějšího a efektivnějšího ovládání volantu, ale také kvůli zamezení vážných poranění rukou v případě vystřelení airbagu umístěného uvnitř volantu, který je dnes součástí většiny aut.

  • zafixuje volant tak, že i při jízdě po výmolech a jiných nerovnostech ruce lehce udrží směr jízdy
  • zajistí vám možnost maximálního otočení volantu bez nutnosti přehmatu
  • při uhýbacím manévru dovolí rukám rychlý návrat do původní polohy
  • v této poloze rozkládáte sílu rukou rovnoměrně na volant
  • předejde již zmiňovanému poranění rukou

Raději zastavte

Už v úvodu byly jmenovány některé pozice držení volantu, které jsou z hlediska bezpečnosti naprosto nevyhovující. Držení volantu jednou rukou, držení dvěma rukama, ale ve spodní části volantu, v nejhorších případech volant bez řízení nebo přidržování volantu kolenem či rukou spolujezdce. Nic z toho nestojí za zmařený život. Vždy je lepší jednoduše zastavit na první odstávce a potřebnou činnost, vyžadující ruce, vykonat mimo vozovku.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

I nastavení sedačky je důležité

Se správným držením volantu souvisí také nastavení sedačky. Zde jsou základní praktiky a pravidla, která vás do sedadla usadí pohodlně a zároveň tak, abyste měli nad vozem stoprocentní kontrolu:

  • po sešlápnutí spojky by měla být noha volně pokrčená v koleni
  • opěrka by měla být téměř v pravém úhlu
  • ruce by neměly být natažené, celé dlaně se dotýkají volantu (záda drží tělo ve stabilní poloze, nikoli ruce)
  • hrudník by měl být od volantu vzdálený minimálně 25 cm
  • výšku volte podle sebe

Buďte (po)jištěni

Nečekaných situací je v dnešním hustém provozu opravdu mnoho, proto držte volant vždy správným způsobem, ať na ně můžete reagovat co nejlépe a předejdete nehodám. Chcete-li se při jízdě cítit ještě bezpečněji, sjednejte si havarijní pojištění, které vám v případě škody zajistí finanční náhradu. Pokud vás zajímá, na kolik by vás takové “havarijko” vyšlo, spočítejte si cenu během chvíle s naší chytrou kalkulačkou.

Hledat na webu Srovnátor.cz