Místa v ČR podobná zahraničním turistickým cílům

01.05.2020

Tento rok je zahraniční dovolená spíše teoretickým snem než skutečnou realitou. Jak může být všechno zlé pro něco dobré? Doporučení vlády nikam za hranice pokud možno necestovat nám poskytuje jedinečnou příležitost poznat krásy České republiky, které se v mnohém vyrovnají i unikátním zahraničním místům, jež jsou vyhledávána desítkami tisíc turistů z celého světa.

Televizní věž Kamzík Bratislava – Ještěd Liberec

Místa v ČR podobná zahraničním turistickým cílům

Televizní věž Kamzík v Bratislavě stejně jako televizní vysílač Ještěd u Liberce mají společné spojení zajímavé architektury s technickým inženýrstvím, spojení krásy, dominance a funkčnosti v jednom.

Vysílač: Ještěd Kamzík
Místo: Hora Ještěd u Liberce Vrch Kamzík nad Bratislavou
Výška: 100 metrů 194 metrů
Nadmořská výška: 1012 m.n.m. 433 m.n.m.
Architekt: Karel Hubáček Stanislav Májek, Jakub Tomašák, M. Jurica a Juraj Kozák
Datum otevření: 1973 1975

Prachovské skály u Jičína – Wu-ling-jüan v Číně

Wu-ling-jüan a Prachovské skály

Do Číny, centra nákazy koronavirem, se jen tak nepodíváme. Pokud jste se chystali navštívit přírodní krajinu v provincii Chu-nan, zapsanou v roce 1992 pro svou jedinečnost na Seznam světového dědictví UNESCO, nezoufejte. Je známá díky množství pískovcových krasových útvarů, stejně tak jako naše Prachovské skály, přírodní rezervace Českého ráje nedaleko Jičína. Čínská krajina inspirovala tvůrce filmu Avatar a v Prachovských skalách byla natočena mimojiné i pohádka Malá mořská víla.

Hřensko – Oregon (USA)

Salt Creek Falls Oregon a Hřensko

Do USA, které je jako epicentrum nákazy jedním ze států s nejvyšším počtem obětí, se v blízké době pravděpodobně nepodíváme. Pacifickou hřebenovku dlouhou přes 4 200 km zde sice nenajdeme, ale takovou panenskou přírodu jako je např. ve státě Oregon, nacházejícím se na západním pobřeží Spojených států amerických, si můžeme užít např. v Hřensku – vstupní bráně Českého Švýcarska v okrese Děčín. Atraktivní podívanou s vodopády a pojmenovanými skalami si nenechte ujít na výletě loďkou údolím po řece Kamenici.

Pálava – Provence (Francie)

Provence a Pálava

Francouzská Provence láká romantické duše na krásnou přírodu s vůní levandule a nepřeberné množství vinic, respektive kvalitního vína. To vše vám může nabídnout i jižní Morava, speciálně Pálava, která je známá pěstováním vinné révy a vína z této oblasti jsou vyhlášená i ve světovém měřítku. Kromě toho jsou zde ideální klimatické podmínky pro pěstování levandule, kterou se můžete kochat v období rozkvětu v červnu a červenci na tříhektarové levandulové farmě ve Starovičkách nedaleko Lednicko-valtického areálu.

Viadukt Novina, Kryštofovo údolí – viadukt Glenfinnan, Skotsko

Viadukt Glenfinnan a Novina

Nejdelší železniční most ve Skotsku s délkou 380 metrů se vine přes betonový viadukt s 21 oblouky ve výšce 30 metrů. Most je známý z filmové série Harry Potter a díky jeho popularitě čelí vysoké návštěvnosti turistů. Objevuje se i na skotských desetilibrových bankovkách. Chcete-li vidět podobně monumentální viadukt, nemusíte za ním do Skotska. Na trase z Liberce do České Lípy byl v roce 1900 postaven viadukt se 14 oblouky o délce 230 metrů. Stejně jako ten skotský se nachází ve výšce 30 metrů nad zemí.

Zdroj obrázku:
Viadukt Novina, Kryštofovo údolí: Wikimedia Commons, autor Dusa dk

Hledat na webu Srovnátor.cz