Střet se zvěří není to samé jako srážka se zvířetem

14.09.2017

Mlhavá a deštivá rána, brzké stmívání, mokré silnice – s přicházejícím podzimem se zvyšuje riziko, že při cestě autem srazíte volně pobíhající zvíře. Přestože při střetu se zvířetem nemusí dojít ke zranění řidiče ani nikoho z cestujících, škoda na autě může být vysoká. Pokud zvíře nemá svého jasného majitele, škodu vám uhradí jedině pojišťovna. Samozřejmě v případě, že vaše pojištění kryje riziko střetu se zvěří. Pozor ale na podobně vypadající, avšak rozdílné pojmy – zvíře není to samé jako zvěř.

Střet se zvěří není to samé jako srážka se zvířetem

Jako řidiči je vám zřejmě jedno, jestli jste právě srazili srnku, nebo ovci. Zajímá vás především škoda, kterou zvíře na vašem vozidle způsobilo, a její náhrada. Náhrada škody se však bude odvíjet právě od toho, jaké zvíře jste srazili.

Zvěř je užší pojem

Zvíře je široký pojem, který zahrnuje všechny obratlovce – ať už domácí, nebo volně žijící. Pojem zvěř zahrnuje pouze některá zvířata. O která zvířata se jedná, vymezuje §2 zákona o myslivosti. Patří sem například jelen, daněk, divočák, liška, srnec, bažant nebo zajíc.

Zvěř nemá svého majitele

Srazíte-li domácí nebo hospodářské zvíře (krávu, ovci, psa apod.) a toto zvíře vám způsobí škodu na autě, tuto škodu byste si měli nárokovat u majitele zvířete. Ten totiž za své zvíře zodpovídá a měl zajistit, aby jen tak volně nepobíhalo po silnici. Majiteli zvířete se může v tuto chvíli hodit pojištění odpovědnosti, ze kterého je možné škodu uhradit.

Naopak volně žijící zvěř nemá podle zákona svého majitele, tudíž není po kom škodu vymáhat. Škodu tedy musíte uhradit sami. Pro tyto případy se vyplatí mít v rámci povinného ručení sjednané připojištění střetu se zvěří, případně mít sjednané havarijní pojištění.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Čtvrtá nejčastější příčina dopravních nehod

Že srážka se zvěří není ničím neobvyklým, dokládají statistiky. V loňském roce došlo na českých silnicích k 10 917 nehodám se zvěří, což je 11 % z celkového počtu dopravních nehod, ke kterým loni došlo. Střet se zvěří se tak stal čtvrtou nejčastější příčinou dopravních nehod.

Nejrizikovějším krajem je kraj Středočeský, kde loni došlo k největšímu počtu srážek se zvěří. Nejnebezpečnějšími místy jsou pochopitelně cesty vedoucí lesem a především úseky opatřené značkou “Pozor zvěř”. Výjimkou však nejsou ani střety se zvěří uprostřed zástavby. V loňském roce se 14 % nehod se zvěří stalo právě v obci.

Poškození stojícího vozidla

Dosud jsme uvažovali srážku se zvěří či zvířetem, tedy poškození jedoucího vozidla. Zvíře však dokáže poškodit i zaparkované vozidlo. Určitě jste nejednou slyšeli o tom, jak kuna překousala zapalovací kabely. Pojišťovny počítají i s tímto rizikem a některé z nich zahrnují do připojištění střetu se zvěří také poškození zaparkovaného vozidla (elektroinstalace, kabeláže) zvířetem.

Při uzavírání povinného ručení si nezapomeňte ověřit, zda vaše varianta pojištění zahrnuje i připojištění střetu se zvěří. V opačném případě zvažte sjednání doplňkového připojištění, které vám příslušná rizika pokryje.

Hledat na webu Srovnátor.cz