Svítící kontrolky v autě. Co která vlastně značí?

09.10.2017

Některé svítící či blikající kontrolky v autě dokážou zamotat hlavu i těm nejzkušenějším řidičům. Přitom každý, kdo usedne za volant, by měl tyto signalizace znát a přesně vědět, jak se po jejich upozornění zachovat. V sázce je totiž nejen “život“ vozidla, ale především život člověka. Proto jsme pro vás připravili dnešní článek s přehledem těch nejčastějších kontrolek v autě s popisem jejich přesného významu.

Svítící kontrolky v autě. Co která vlastně značí?

Na barvě záleží

V první řadě je důležité vědět, jaký charakter má zbarvení jednotlivých kontrolek.

Zelené

  • podávají informace o tom, že konkrétní
    zařízení či systém správně funguje

Oranžové

  • upozorňují na drobný problém, který sice není akutní, ale měl by se řešit

Červené

  • jsou výstražné a často znamenají velmi vážný problém ohrožující “zdraví” vozidla, ale i pasažérů (s některými výjimkami, např. při zatažené ruční brzdě)

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Přehled nejčastějších oranžových a červených kontrolek

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 1

ABS

Systém ABS zamezuje zablokování kol při brzdění. Pokud kontrolka ABS svítí, systém je nefunkční. Nemusíte mít však strach, že by byla nefunkční také brzda.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 2

Airbagy

Oranžově svítící kontrolka airbagu nejčastěji značí problém s elektronikou, nikoli nefunkční airbag. Je dobré i tak navštívit servis, aby zde přesně určili závadu a případně opravili.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 3

ESP

Kontrolka tzv. stabilizačního systému podvozku se rozsvítí v případě, že přestal pracovat. Jízda s touto signalizací je možná, avšak ne ve chvíli, kdy kontrolka začne blikat.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 4

Filtr pevných částic

Kontrolka se rozsvítí pouze ve vozech s dieslovým motorem, a to při zanesení filtru pevných částic, kdy řídící jednotka je není schopna vypálit. V takovou chvíli jeďte mimo město nejlépe na “čtyřku” či “pětku” rychlostí 90 – 110 km/hod při otáčkách mezi 1 800 až 2 500.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 5

Hladina motorového oleje

Oranžově zbarvená kontrolka symbolizuje nízkou hladinu oleje v nádrži. Stačí jen olej dolít.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 6

Opotřebení brzdového obložení

Při rozsvícení této oranžové kontrolky si naplánujte návštěvu autoservisu, brzy se vám totiž zcela opotřebí obložení brzdových destiček. Jezdit však ještě můžete, a to nějakých 1 000 km.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 7

Ostřikovače

Když ostřikovačům bude docházet kapalina, objeví se před vámi tato oranžově zbarvená kontrolka. Stačí jen dolít vhodnou kapalinu.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 8

Posilovač řízení (servořízení)

Pokud se vám na palubní desce rozsvítí oranžově zbarvená značka volantu, pouze se sníží funkce posilovače řízení. V případě červeného značení se jeho účinek zcela ztratí. Návštěva servisu je nutná, pokud nechcete mít volant jako nástroj pro posílení paží.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 9

Řídící jednotka motoru

Tato oranžově svítící kontrolka se na palubní desce objeví např. po natankování nekvalitního paliva nebo při závadě, která však nenese vážný problém. Pokud ale bliká, rozhodně navštivte autoservis.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 10

Brzdy

Kontrolku brzdy zaznamenáte pokaždé, když zatáhnete ruční brzdu nebo když ji zcela neuvolníte. V horším případě bude blikat a uslyšíte trojí pípnutí, takový signál značí nedostatek brzdové kapaliny. Pokud bude blikat i po dolití tekutiny, jeďte pomalu s vozem do servisu.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 11

Dobíjení

Červeně svítící kontrolka ve tvaru autobaterie upozorňuje na problém s dobíjením, kdy alternátor z nějakého důvodu nepracuje správně nebo nepracuje vůbec.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 12

Teplota či množství chladící kapaliny

Tato kontrolka vás informuje o tom, že kapalina je přehřátá a to samé hrozí také motoru. Proto je dobré ho co nejdříve zhasnout a nechat vychladnout. Poté zjistěte, zda hladina kapaliny není pod ryskou. V takovém případě dolijte obyčejnou vodou a dojeďte do servisu.

Kontrolky v autě nesou důležité informace - symbol 13

Tlak motorového oleje

Když se před vámi objeví červená olejnička, značí to nízký tlak oleje. Vždy je nutné vypnout motor a zkontrolovat hladinu oleje v nádrži, popř. zjistit, zdali neuniká.

(zdroj obr.: https://auto.idnes.cz/kontrolky-prozradi-ze-je-vasemu-autu-spatne-fmu-/automoto.aspx?c=A110712_172711_automoto_fdv)

Asistenční služby – zaručená pomoc

V nečekaných situacích, kdy nám auto vypoví službu, je vhodné mít dobře nastavené povinné ručení nebo havarijní pojištění, např. s rozšířenými asistenčními službami. Kdykoli vás upozorní červená kontrolka, že byste neměli pokračovat v jízdě nebo měli jet okamžitě do servisu, volejte asistenční služby a nechce si poradit a pomoci.

Nejčastěji kladené otázky – FAQ

Záleží na barvě, jakou kontrolka má. Zelená barva kontrolky potvrzuje správnou funkčnost zařízení, oranžová barva kontrolky upozorňuje na problém, který není naléhavý, ale v nejbližší době by se měl řešit. Červená kontrolka pak značí výstrahu a vážný problém se stavem vozidla, který může být i život ohrožující.

Pokud kontrolka ABS svítí, znamená to, že systém pro zamezení zablokování kol při brždění je nefunkční. Brzdy ale zůstávají plně funkční.

Protože červená svítící kontrolka znamená výstrahu a vážný problém, nejlepším řešením je auto odstavit, vypnout motor a kontaktovat asistenční službu pojišťovny.

Kontrolka airbagu je oranžová, značí to tedy problém, který není naléhavý, ale měl by se co nejdříve vyřešit. Rozsvítí-li se tato kontrolka, značí to problém s elektronikou, airbag by měl být ale funkční. Naplánujte si návštěvu servisu a kontrolu airbagu, aby se případná závada opravila..

Hledat na webu Srovnátor.cz