Cestovní pojištění do Thajska

28.05.2017

Thajsko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro exotickou dovolenou. Ročně navštíví Thajsko přibližně 40 000 českých turistů. Toto číslo stále roste a Thajsko zažívá v posledních letech významný rozmach cestovního ruchu. Turisté míří do této asijské země zejména za tropickým podnebím, místní kulturou, krásnou přírodou, nekonečnými písčitými plážemi, starými chrámy i nespoutaným nočním životem. Exotická dovolená s sebou však přináší i specifická rizika. Proto je nezbytné sjednat si před cestou do dalekého Thajska kvalitní cestovní pojištění.

Cestovní pojištění do Thajska

Thajsko – země úsměvů

Thajsko patří k častým turistickým cílům s exotickým nádechem. Čeští turisté mají tu výhodu, že si před cestou do Thajska nemusí obstarávat vízum – to platí pro turistické pobyty trvající maximálně 30 dnů. Ideální období pro návštěvu Thajska trvá ve většině destinací od listopadu do března, kdy zde panuje suché počasí s minimem srážek a příjemnými teplotami nad 25°C. Mimo toto období dochází v Thajsku vlivem monzunů poměrně často k lokálním záplavám, jejichž následky mohou přetrvávat i týdny.

Thajsko je pestrou zemí: rušná, kosmopolitní metropole Bangkok kontrastuje s vesničkami rozesetými v horách na severu země. Jih země zdobí bělostné písčité pláže lemované palmami a tyrkysovým mořem s bohatým podmořským životem. Mezi nejoblíbenější letoviska patří:

  • Pattaya
  • Ko Samui
  • Phuket
  • Phi Phi
  • Krabi

Všudypřítomné zachovalé památky, především dechberoucí zlacené chrámy a sochy Buddhy v nejrůznějších variantách, upomínají na buddhistický ráz země a rozhodně stojí za návštěvu. Je třeba však myslet na dostatečné oblečení (zakrytá ramena a kolena).

Oblíbeným cílem turistů jsou také národní parky a chráněné oblasti (včetně těch podmořských), kde je možné pozorovat život ve volné přírodě. Ze sportovních aktivit Thajsko vybízí k horské turistice, golfu, jízdě na slonech, plachtění, potápění a veškerým vodním sportům.

A proč se Thajsku přezdívá země úsměvů? To zjistíte, až se do Thajska podíváte a setkáte se s místními obyvateli.

Zdravotní a jiná rizika

Sjednání cestovního pojištění při cestě do takové exotické destinace, jakou je Thajsko, je nutností. S komplexním cestovním pojištěním budete mít jistotu, že pojišťovna za vás uhradí veškeré zdravotní náklady vzniklé v souvislosti s případným úrazem či nemocí.

Kromě nemocí, které by vás mohly postihnout i doma, a úrazů, vzniklých při běžných i specifických aktivitách, se v Thajsku můžete setkat i s vážnějšími exotickými onemocněními. Při dodržování běžných hygienických zásad je však riziko nákazy některou z těchto nemocí nízké. Přesto je dobré vědět, že v Thajsku se vyskytují:

  • břišní tyfus – k nákaze může dojít prostřednictvím kontaminované zeleniny nebo ledu.
  • horečka dengue – přenašečem této nemoci jsou komáři.
  • hepatitida A a B
  • HIV
  • japonská encefalitida – přenášejí komáři, vyskytuje se pouze ve venkovských oblastech.
  • malárie – přenášejí komáři, riziko hrozí pouze v příhraničních oblastech.
  • úplavice – k nákaze dochází prostřednictvím kontaminovaných nápojů, potravin nebo znečištěných rukou nakažených osob.
  • vzteklina – přenašečem jsou nakažená zvířata, zejména toulaví psi.

Naopak běžnou nemocí, která vás v Thajsku může postihnout, je překvapivě angína, případně nachlazení a zánět středního ucha. Příčinou je časté střídání tropického prostředí a budov s ledovou klimatizací.

Při koupání a dalších vodních aktivitách si dejte pozor na ježovky, hvězdice, rejnoky a medúzy; při turistice ve volné přírodě zase na hady. Vhodnou prevencí je samozřejmě obuv a obezřetnost při každém kroku do neznámého místa.

V Thajsku je vysoké riziko dopravních nehod. Opatrní buďte především při řízení motocyklu, jelikož výraznou většinu obětí dopravních nehod tvoří právě cestující na motocyklu.

Pečlivě chraňte nejen své zdraví, ale také cennosti a osobní věci. V turistických lokalitách a velkých městech nejsou výjimkou kapesní zloději nebo zloději na motocyklech, kteří se pokouší chodcům strhnout kabelku či batoh.

Cestovní pojištění, se kterým vás na dovolené nic nezaskočí, si můžete online z pohodlí domova sjednat zde.

Hledat na webu Srovnátor.cz