Kde strávit podzimní dovolenou

01.10.2018

U nás léto sice skončilo, někde se ale příjemné teploty drží až do listopadu. Máte-li chuť ještě na pár dní někam vyrazit nebo vás dovolená teprve čeká, možná vám přijde vhod několik tipů. Podzimní dovolená má řadu výhod. Ceny ubytování jsou obvykle o dost nižší, pláže jsou poloprázdné a klima o něco mírnější. Kromě toho utečete nevlídnému počasí a načerpáte síly na nadcházející zimu.

Poznávání velkoměst

Pokud jste se v létě nevydali nikam za kulturou ani poznáváním nových míst, jsou podzimní měsíce ideální dobou, kdy to napravit. Navštívit můžete stálice jako Paříž, Řím nebo Londýn, nadšení ale budete i z portugalského Lisabonu nebo Porta. Přivítá vás vlídné podnebí, skvělá kuchyně, pohostinnost místních a nepřijdete ani o výhled na moře.

Kde strávit podzimní dovolenou

Jste-li kulturní nadšenci, pak se vydejte obdivovat umění do Madridu. Začít můžete v nejprestižnější galerii, Prado, a poté pokračovat v prohlídce několika galerií venkovních.

Toužíte-li vidět Benátky, vyčkejte do října. V létě je město narvané turisty, v září filmovými hvězdami a návštěvníky nejstaršího filmového festivalu. Budete-li trpěliví, odměnou vám budou prázdné ulice a velmi nízké ceny ubytování.

Pro někoho trochu z ruky, přesto výlet do Tokia určitě stojí za to. Tokio je město protikladů, na jedné straně moderní budovy, na straně druhé klidné parky, historické chrámy a svatyně. Podzim je v Tokiu velice krásný, prim zde hrají typicky rudě zbarvené javory.

Tokio

Exotické destinace

Nejvhodnější doba pro dovolenou na Zanzibaru je od konce října, kdy ustávají srážky, a listopad a prosinec se slunečným počasím a teplotami okolo 30 stupňů. Čas můžete trávit na krásných bílých plážích nebo cestováním po ostrově.

Mnohem snesitelněji je na podzim i ve Spojených arabských emirátech. Teploty zde totiž klesají ze čtyřicítek k přívětivějším třiceti stupňům. I tady objevíte krásné bílé pláže, navštívíte dosud nejvyšší budovu světa a čeká vás i bohatý noční život.

Dubai

Dostupný na podzim je také Karibik. Nejsou to jen Bahamy, Dominikánská republika nebo Martinik. Cenově lépe vás vyjde pobyt na venezuelském ostrově Isla Margarita. I tady jsou k dispozici písčité pláže, koktejly v kokosu a instruktoři surfování.

Karibik

Za delší cestu stojí určitě Srí Lanka. Jejím největším bohatstvím jsou národní parky, čajové plantáže, rybářské vesničky a místní obyvatelstvo se svou přátelskou povahou a večery s tradičním tancem.

Srí Lanka

Za mořem do Evropy

Nechcete-li cestovat letadlem příliš daleko, pak zkuste některá osvědčená místa v Evropě. Jistotu slunečného počasí budete mít na Kanárských ostrovech, stačí si jen vybrat, na kterém z nich strávit dovolenou. Tradičně nejnavštěvovanější je Gran Canaria a Tenerife, krásné pláže se nacházejí i na Fuerteventuře.

Jednou z nejteplejších oblastí v Evropě je Španělsko a jeho Costa del Sol, Slunečné pobřeží. Nabízí 300 slunečných dní v roce, krásnou přírodu a mírné klima. Pravda, moře už je v tuto dobu trochu chladnější. Přivstanete-li si, můžete za jeden den navštívit města Granada a Sevilla nebo mys Tarifa, nejjižnější bod Evropy.

Sevilla

Za necelých pět hodin v letadle se dostanete na ostrov Madeira v Atlantském oceánu. Je zde mnoho turistických tras, vystoupat lze na Pico Ruivo, nejvyšší vrchol Madeiry. Krásná je i procházka městem Funchal po jeho starých pevnostech a kostelech.

Dlouhodobě oblíbenou destinací je Řecko. Na podzim ale volte jižněji položené ostrovy jako Kréta, Rhodos, Santorini nebo Samos, který je sice menší, ale o to klidnější. V Řecku je ideálním dopravním prostředkem skútr, se kterým projedete všechny zajímavé památky a najdete si svoji oblíbenou pláž.

Dlouhé a horké léto je typické pro Sicílii, největší italský ostrov. Přívětivé teploty se zde drží prakticky až do října. Na Sicílii si přijdou na své jak fanoušci krásné přírody tak i milovníci historie. Nachází se tady jak Etna, nejvyšší činná sopka v Evropě, tak starobylé pohřebiště ve městě Syrakusy.

Sicílie

Kam v Čechách a na Moravě

Hezkou dovolenou si koneckonců lze dopřát i v naší vlasti. Vypravit se můžete třeba do národního parku České Švýcarsko v česko-německém pohraničí, tradičně oblíbený je Jihomoravský kraj. K vidění je tady opravdu hodně, Sloupsko-šošůvské jeskyně, Punkevní jeskyně či propast Macocha. Den pak zakončíte ve vinných sklípcích na Pálavě.

Za ochutnávkou vín ale nemusíte jen na Moravu. I v Čechách jsou oblasti, jako třeba Mělnicko nebo Žernosecko, kde se víno tradičně pěstovalo a dnes se k tomu tamější usedlíci vracejí. Navštívit lze hned několik míst a ochutnat třeba Rulandské, Svatovavřinecké nebo polosladkého Müllera.

Hledat na webu Srovnátor.cz