Tipy na novoroční výlet

07.12.2017

První den nového roku je oblíbeným dnem k výletům a procházkám. Po předvánočním shonu a vánočním mlsání a přejídání je tento sváteční den skvělou příležitostí, jak se provětrat, zbavit se nadbytečných kil, pročistit si hlavu a cestou třeba popřemýšlet nad novoročním předsevzetím. Samozřejmě za předpokladu, že jste to nepřehnali se silvestrovskými oslavami. Vybrali jsme pro vás několik míst, jejichž návštěva pro vás bude příjemným zážitkem.

Výhledy do blízkého i vzdáleného okolí

Rozhledny s výhledem na okolní krajinou jsou oblíbeným cílem novoročních výletů. Navštivte některou z těch méně tradičních:

Stezka korunami stromů Lipno

Novoroční výstup na vrchol stezky korunami stromů si díky bezbariérovému řešení může dopřát opravdu každý. Po stezce dlouhé 675 metrů se budete procházet kolem zasněžených vršků stromů, až se dostanete k vyhlídce, umístěné ve výšce 40 metrů. Odtud se vám naskytne výhled na Lipenské jezero, Šumavu, Novohradské hory a při troše štěstí i na zasněžené Alpy. Cestu k vrcholu vám zpestří adrenalinové zastávky a naučné didaktické prvky

Tipy na novoroční výlet

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

Rozhledna, postavená na Karlově kopci, je jednou z dominant Rožnova pod Radhoštěm. Nabízí se odtud výhled do blízkého okolí – na město, městský park, Valašské muzeum v přírodě a okolní obce. Možná více než samotný výhled vás zaujme architektura stavby, která vznikla podle původních nákresů nadaného architekta Dušana Jurkoviče.

Jurkovičova rozhledna

Akátová věž v Židlochovicích

Nedávno otevřená rozhledna stojí na vrcholu kopce Výhon, východně od města Židlochovice. Atypická konstrukce rozhledny má kruhový půdorys a je vyrobena z akátového dřeva. Z vyhlídkové plošiny, ke které vás dovede 76 schodů, uvidíte Brno, Pálavu a při výborné viditelnosti i Alpy. K rozhledně vás dovede naučná stezka.

Symboly národní historie

Jsou místa, která by měl alespoň jednou za svůj život navštívit každý Čech. Tím správným okamžikem může být právě Nový rok.

Památná hora Říp

Při výstupu na horu Říp se i přes chladné zimní počasí určitě zahřejete. Také možná pochopíte, proč se praotec Čech a první Slované rozhodli usadit právě zde.

Majestátní hrad Karlštejn

Významný hrad, spojený s významným panovníkem, na vás dýchne nejen historií, ale také vánoční atmosférou. Tu umocňuje Muzeum betlémů, ve kterém jsou k vidění nejrůznější betlémy z více či méně tradičních materiálů. Na Nový rok bude na Karlštejně zpřístupněn první prohlídkový okruh.

Ledové království

Zimní počasí dokáže vykouzlit úchvatnou podívanou. Ledové útvary můžete obdivovat například na těchto místech:

Jeskyně Víl v Českém Švýcarsku

V této jeskyni, kterou najdete v Křinickém údolí nedaleko Kyjova, se ocitnete doslova v ledovém království. Ledové rampouchy nejrůznějších velikostí a tvarů vyrůstají ze stropu i ze dna jeskyně. Doplňují je ledové záclony, ledová brčka a další atraktivní útvary, která můžete pojmenovat podle vlastní fantazie. Jeskyně je celoročně volně přístupná.

Barevné ledopády v Pulčínských skalách

K tomu, abyste na Valašsku mohli obdivovat zajímavě zbarvené ledopády, bude zapotřebí mrazivého počasí. To způsobí vytvoření několikametrových ledových rampouchů, zbarvených do tónů okrové, oranžové a hnědé. Za své unikátní zbarvení ledopády vděčí mikroskopické řase žijící v ledu. K ledopádům vede speciálně značená trasa.

Ledové rampouchy

Ve společnosti zvířat

Návštěvou zoologické zahrady uděláte radost nejen dětem. Při sváteční procházce po ZOO uvidíte, jak zvířata dovádí ve sněhu a jak se jim žije v zimním období. V ZOO Dvůr Králové vám procházku po areálu zpestří desítky svítících dekorací ve tvaru zvířat, zářící vánoční baobab a více než stovka ozdobených vánočních stromečků.

Tradiční pražský ohňostroj

Ať už v Praze budete toto období trávit poprvé, nebo se sem vydáváte každoročně, nenechte si ujít tradiční pražský novoroční ohňostroj. Ten bude odpálen z Letenských sadů a nejlépe viditelný bude z Dvořákova nábřeží, pražských mostů (Čechova, Mánesova, Štefánikova), z Petřína, Vítkova nebo z Pařížské ulice.

Hledat na webu Srovnátor.cz