TOP silnice Evropy, kde cesta je cíl!

06.08.2017

Přes polovina Čechů vyjíždějících na dovolenou za hranice země, volí pro svou cestu jízdu osobním automobilem. Důvodů může být nespočet. Do auta se vejde více věcí než do veřejných dopravních prostředků, sami si řídíme cestu i zastavení. Vozový park českých řidičů se navíc v posledních letech výrazně modernizoval a nové automobily tak nabízejí bezpečnost, pohodlí a požitek z jízdy. V neposlední řadě je mezi řidiči mnoho nadšenců, kteří si jízdu přímo užívají a právě pro ty z vás patřící do této skupiny, přinášíme tipy na nejzajímavější silnice v Evropě. Ať vaše dovolená začne už cestou!

TOP silnice Evropy, kde cesta je cíl!

Krásných cest je v Evropě nespočet a to hlavně díky přívětivým horám – dechberoucím, malebným a přesto průjezdným. Navíc po kvalitních cestách. Jste-li vyznavačem rychlé jízdy, kdy se krajina za okny změní ve šmouhu a za nejlepší silnici považujete německou dálnici bez omezení rychlosti, nebudou vám tyto trasy tak úplně po chuti.

Napoleonova cesta ve Francii

Napoleonova se tato cesta nejmenuje náhodou. V roce 1815 se po této trase vydal sám Napoleon Bonaparte se svou družinou čítající 1200 mužů dobýt Paříž, aby byl po ročním exilu opětovně dosazen na císařský trůn.

Trasa dlouhá 325 km se line podhůřím francouzských Alp od Azurového pobřeží až do městečka Grenoble v regionu Rhone-Alpes. Napoleonova cesta nabízí hladký asfalt, nespočet zatáček a v neposlední řadě překrásné výhledy na okolní krajinu.

Napoleonova cesta je otevřena celoročně a nepodléhá mýtu. Pozor však na zapeklité dopravní předpisy ve Francii – povolená rychlost na dálnici je 130 km/hod, pokud však máte řidičský průkaz méně než 2 roky, nebo prší, pak může být vaše maximální rychlost 110 km/hod. Mimo obec platí limity 90 km/hod, ale pouze 80 km/hod při řidičské praxi kratší než 2 roky a při dešti. V obci platí pro osobní automobily obecně 50 km/hod.

San Bernardino ve Švýcarsku

Silnice zvaná San Bernardino vás provede švýcarskými Alpami až k italským hranicím. V zimě se neuzavírá, proto ji můžete využít i při zimní výpravě za lyžováním. Navíc také není zpoplatněná. Švýcaři jsou pověstní svou pečlivostí, proto ani silnice nejsou výjimkou a užijete si tak jízdu po dokonale udržovaném asfaltu.

Dříve byla silnice San Bernardino obchodní spojkou mezi severem a jihem Evropy, proto není divu, že se vám cestou naskytne výhled na mnoho historických objektů, zejména středověkých hradů.

Abyste si ve Švýcarsku nevykoledovali pokutu, myslete na to, že je zde nižší povolená rychlost než u nás, na dálnici můžete upalovat maximálně rychlostí 120 km/hod, mimo obec pak 80 km/hod. V obci jsou rychlostí limity stejné jako u nás, tedy 50 km/hod.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Průsmyk Stelvio v Itálii

Další alpský průsmyk, který stojí za zmínku. Tentokrát se přesouváme do Itálie na místo, které oblíbený motoristický pořad Top Gear vyhlásil za nejkrásnější silnici světa. A to nejen pro auta. Vede tudy i část cyklistického závodu Giro d´Italia. Oblíbená je tak zejména pro cykloturisty a díky značnému počtu klopivých zatáček (celkem 48 na trase 24 km) se jedná také o ráj motorkářů. V letních měsících je zde tedy poměrně rušno, ale překrásný výhled na horské reliéfy za projetí rozhodně stojí.

Průsmykem Stelvio se dostanete až do nadmořské výšky téměř 3 tisíce metrů nad mořem, zima zde prakticky nekončí ani v letních měsících, ale v těch zimních je natolik třeskutá, že je cesta uzavřená. Projedete se zde většinou jen od června do října dle aktuálních povětrnostních podmínek.

Itálie vás svými rychlostními limity nepřekvapí, jsou stejné jako u nás. Pokud však nejste řidič s praxí kratší než 3 roky, pak by pro vás platila maximální povolená rychlost na dálnici 110 km/hod.

Grossglockner v Rakousku

Než vyrazíme daleko na východ od našich hranic, zastavme se u našich sousedů. Horská cesta nazvaná dle vrcholu Grossglockner je snad nejznámější cestou Rakouska. Nabízí kvalitní povrch a několik úchvatných vyhlídek. Jednou z neslavnějších je vyhlídka Franze Josefa v nadmořské výšce 2 369 m. Během cesty můžete sebe i své spolujezdce obohatit výhledem na ledovec a okolní horské masivy.

Jedná se o jedinou trasu z našich doporučení, která je zpoplatněná. Za průjezd v letošním roce zaplatíte 34 Eur pokud jedete autem, 24 Eur na motorce. Není to málo, ale ti, co zaplatili a projeli, tvrdí, že to za to stojí. Rakušané jsou navíc k řidičům benevolentní a mimo obec můžete jet 100 km/hod. Ostatní rychlostní limity odpovídají těm českým. A nutno poznamenat, že se opět jedná pouze o sezónní trasu.

Transfagarasan v Rumunsku

Na západě Evropy nalezneme mnoho kvalitních a zajímavých cest a je na posouzení zkušených cestovatelů, zda výše uvedené jsou podle jejich gusta opravdu TOP. Tady bude platit: “co řidič, to názor”. Pokud posuzujeme silnice východní Evropy, obecně panuje shoda – tak jako v USA je královnou silnic Route 66, ve východní Evropě a pro některé v celé Evropě, či na světě, je pomyslným vítězem právě Transfagarasan.

Jedná se o úsek dlouhý 90 km napříč Karpatami. Vozovka není zdaleka tak hladká jako západoevropské úseky, často zde narazíte na pořádné výmoly, ale okolní podmaňující krajina vám zážitek vynahradí. Na co si dát po cestě největší pozor? No přece na samotného Draculu! Na trase se nachází hrad Poenari, domov údajného krvežíznivého knížete.

A pak také na místní policii, která se nebojí úplatků. Raději se jim vyhnout! Nejlépe tak, že dodržíte místní předpisy. Co se týče rychlostních limitů, jsou stejné jako u nás, ovšem navíc opět platí omezení pro nezkušené řidiče – s praxí kratší než 1 rok, nesmíte překročit rychlost 110 km/hod na dálnici.

Ať už vaším vozem vyrazíte kamkoliv, myslete na pojištění. Uvedené úseky jsou zcela jistě řidičským zážitkem, ale mohou být i hrozbou. Protože se jedná o horské a klikaté úseky, jezděte opatrně a pro všechny případy mějte uzavřeno havarijní pojištění. Také se ujistěte, že vám platí i pro Evropu, nejen ČR, aby se vám vaše dovolená neočekávaně neprodražila více, než je nutné.

Hledat na webu Srovnátor.cz