Pomocníci na úklid v domácnosti

31.05.2018

Myčka nádobí je v dnešní době téměř standardním pomocníkem při nejčastější a nejméně oblíbené činnosti – mytí špinavého nádobí. Podle Českého statistického úřadu ji vlastní třetina českých domácností. Zázračný vynález myčky nádobí ještě s ručním pohonem byl patentován samotnou vynálezkyní Josephine Cochran (USA) v roce 1986. Velkou dírou na trhu v současnosti je pomocník, který by čisté nádobí z myčky uklidil na své původní místo.

Pomocníci na úklid v domácnosti

Robotický vysavač

Jedny z prvních robotických vysavačů vstoupily na trh v devadesátých letech minulého století. Nejstarší robotický vysavač je Trilobite společnosti Electrolux. Robotický vysavač má kruhový tvar s průměrem 30 cm a více. Spodní část minimalistické konstrukce tvoří štětinové nebo gumové rotační kartáče, které nametou nečistoty pod vysavač. Vysavače po vybití baterie zaparkují k dokovací stanici, kde doplní energii a následně mohou pokračovat v úklidu tam, kde skončily.

  • Nevýhody: pomalejší úklid (místnost 25 m2 trvá 20-60 minut), vysávání obvykle nepokryje celou plochu (nějaký prach na zemi přeci jen zůstane), malá nádoba na prach ( okolo 0,5 litrů), nedostanou se do úzkých míst nebo rohů místností, nižší výkon oproti klasickým vysavačům (nevysají vysoké koberce)

Cena: cca od 2000 Kč

Robotický mop

Počet domácností, které se zbavily celoplošných koberců se zvyšuje. Dekorativní koberce hrají prim a společnosti, které vyrábí robotické úklidové pomocníky si toho jsou vědomy, proto se na trhu objevil i robotický mop, který má nejen funkci vytírání podlahy, ale i zametání drobných nečistot. Robotický mop vytře podlahu o 60 m2. Obecně jsou robomopy vybaveny zásobníkem na vodu a čistící prostředek a utěrkou z mikrovlákna. Stejně jako u robotického vysavače jim k navigaci po místnosti slouží senzory.

  • Nevýhody: nelze použít při vytírání extrémního znečištění (vhodný především pro udržovací úklid

Cena: od 700 Kč

Robotický stěrač oken

Robotické čističe oken drží ve vertikální poloze magnetický systém, kdy je na každé straně skla magnet, který se pohybuje současně s druhou stranou magnetické jednotky. Dalším způsobem přisátí ke sklu je podtlak vytvořený motorem čističe. Ovládají se buď dálkovým ovládáním nebo lze zvolit z přednastavených módů. Většina z nich je vhodná i na jiné povrchy ze skla nebo podobného materiálu (obklady, sprchové kouty, zrcadla, skleněné stoly atd.). Čištění a lesk zajišťují utěrky z mikrovlákna, které lze po použití vyprat a znovu použít.

  • Nevýhody: vyšší pořizovací cena, nečistí rámy oken

Cena: od 6000 Kč

Sušička

Sušičku na prádlo vlastní pouhých 5 % českých domácností. Při sušení prádla v sušičce odpadá věšení každého jednotlivého kousku, problém s prostorem, kam prádlo pověsit, v zimních měsících navíc zvýšená vlhkost, která přispívá ke tvorbě plísní. Složíte-li prádlo ještě teplé, odpadá navíc i žehlení.

  • Nevýhody: vyšší pořizovací cena, nesmí se používat aviváž

Cena: cca 15000 Kč a více

Sušička na prádlo

Samočistící pyrolitická trouba

Samočistící trouba je ideálním pomocníkem pro hospodyňky, nemusí ji složitě drhnout, škrábat a jinak opečovávat, všechnu očistu si zajistí svépomocí. Pojem pyrolitická pochází z řečtiny:
pyr – oheň, lisis – rozpuštění. Samočištění probíhá díky kombinaci vysoké teploty ( 500°C) a samočistících vložek, nebo panelů, které i v průběhu běžného pečení vstřebávají nečistoty.

  • Nevýhody: vysoká pořizovací cena

Cena: od 12000 Kč

Úklid domácnosti je nucená činnost, kterou málokdo považuje za ideální trávení času. Proč do této činnosti nezapojit rovnou celou rodinu a omezit galeje na co nejkratší dobu, aby se zbytek volného času mohl trávit příjemnější činností.

Hledat na webu Srovnátor.cz