Uložení registračních značek do depozitu

18.06.2018

Za každé vozidlo evidované v registru vozidel musí jeho vlastník platit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení. A to bez ohledu na to, zda je vozidlo skutečně provozováno, nebo jen stojí v garáži. Pokud ale víte, že své vozidlo nebudete dlouhodobě používat, existuje řešení, jak se placení povinného ručení vyhnout. Vozidlo můžete za nevelký poplatek z registru dočasně vyřadit. V praxi to znamená, že navštívíte příslušný úřad, kde odevzdáte registrační značky a malý technický průkaz.

Uložení registračních značek do depozitu

Kdy se pro dočasné vyřazení rozhodnout?

Pokud si jste doopravdy jistí, že se svým autem delší dobu nevyjedete na silnici, a to ani do nejbližšího obchodu, je zbytečné za něj platit povinné ručení. Jste-li ochotni obětovat nějaký ten čas k návštěvě úřadu, zvažte, zda se vám nevyplatí uložit registrační značky (SPZ) do depozitu. Tento úkon vás zprostí povinnosti platit zákonné pojištění vozidla. O uložení značek do depozitu můžete uvažovat například v těchto případech:

  • vlastníte auto, které provozujete pouze sezónně (například kabriolet),
  • chystáte se na delší pracovní či studijní pobyt do zahraničí,
  • plánujete několikaměsíční dovolenou,
  • jste dlouhodobě nemocní a váš zdravotní stav vám nedovoluje řídit auto,
  • vaše auto musí projít dlouhodobou opravou.

Jak na to?

Vyřazení silničního vozidla z provozu řeší zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Pro vyřízení vyřazení vozidla z provozu navštivte kterýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností, případně tam vyšlete někoho, kdo za vás celou záležitost vyřídí. Jako vlastník vozidla můžete k tomuto úkonu písemně zplnomocnit jinou osobu. Plná moc v tomto případě nemusí být úředně ověřená.

Na úřadě vyplníte příslušný formulář žádosti, zaplatíte správní poplatek ve výši 200 Kč a předložíte následující dokumenty:

  • občanský průkaz,
  • (velký) technický průkaz vozidla,
  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz),
  • registrační značky (SPZ) – oba kusy,
  • právnické osoby také výpis z obchodního rejstříku nebo živnostenský list.

Osvědčení o registraci vozidla a registrační značky zpět v tuto chvíli nedostanete, zůstanou totiž uloženy v depozitu. O této skutečnosti provede úředník zápis do velkého technického průkazu.

Dalším krokem by měla být cesta na pobočku pojišťovny, kde učiníte to, kvůli čemu toto vše podstupujete – zrušíte své povinné ručení. Pojistnou smlouvu vypovíte na základě potvrzení o odevzdání značek do depozitu. Pojišťovna vám následně vrátí poměrnou část již zaplaceného pojištění. Vypovězení povinného ručení lze samozřejmě provést také písemně.

Režim dočasného vyřazení

Dočasné vyřazení vozidla z registru se automaticky provádí na dobu 12 po sobě jdoucích měsíců. Poté je možné požádat o prodloužení dočasného vyřazení. V tom případě je ovšem nutné oznámit příslušnému úřadu, na kterém jsou registrační značky uloženy, adresu umístění vozidla a účel jeho využití.

Vozidlo, jehož registrační značky jsou uloženy v depozitu, nesmí na silnici. Můžete s ním však provádět některé úkony, jako je například prodej vozidla a jeho převod na nového vlastníka nebo změna sídla/trvalého bydliště vlastníka.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Opětovné uvedení auta do provozu

Jakmile se rozhodnete své auto znovu používat, navštivte úřad znovu. Nezapomeňte, že v tomto případě již nemůžete navštívit libovolný úřad obce s rozšířenou působností, ale právě ten, kde jste dočasné vyřazení vozidla vyřizovali.

Při vyjmutí auta z depozitu budete muset prokázat, že vozidlo splňuje podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, tedy že má:

  • platnou technickou kontrolu a
  • sjednané povinné ručení (prokážete platnou zelenou kartou).
Hledat na webu Srovnátor.cz