5 věcí, které byste neměli před řízením auta dělat

03.08.2017

Doba, kdy vedle nás na místě spolujezdce seděl učitel autoškoly a byl připraven v případě komplikací zakročit, je pryč. S vlastním řidičákem přichází také vlastní zodpovědnost. Za bezpečné chování na silnici, za bezpečí spolujezdců. K tomu je důležitý nejen dobrý technický stav vozidla, ale také fyzická i psychická pohoda řidiče. Čeho se před jízdou raději vyvarovat?

5 věcí, které byste neměli před řízením auta dělat

Hádky, rozčilení a stres

Říká se, že hádky jsou kořením vztahu. Většinou ale přichází nečekaně. Každá partnerská hádka dokáže člověka psychicky rozhodit – některá více, některá méně. Když v takovém rozpoložení usednete za volant, může se stát, že svůj vztek budete ventilovat rychlou jízdou, agresivním chováním a zbytečným riskováním. Spíš než na jízdu se budete soustředit na své osobní problémy, kterých máte v tu chvíli plnou hlavu.

Usednutí za volant bezprostředně po hádce může mít špatné následky. Ideální je problém hned vyřešit, usmířit se a usedat za volant s čistou hlavou. Nemáte-li náladu na usmiřování, určitě máte kamarádku/kamaráda, kterému se můžete svěřit a ventilovat tak svůj vztek (samozřejmě před jízdou).

Pozor na některé léky

Užíváte-li pravidelně nějaké léky, zřejmě jste se už alespoň jednou začetli do příbalového letáku. Ten vás případně varoval, že vaše léky mohou negativně ovlivnit vaši schopnost koncentrace. Pokud jste to dosud neudělali nebo pokud se chystáte užít nový lék a zároveň usednout za volant, je nejvyšší čas věnovat pár chvil drobnému písmu na příbalovém letáku. Týká se to zejména léků na astma, na alergii, antidepresiv, analgetik a sedativ. Riziková léčiva mohou zpomalit vaše reakce a snížit vaši pozornost, což se vám může „pěkně“ vymstít.

Pozor také na léky na spaní – nepodceňujte délku jejich působení. Určitě je neužíváte proto, aby vás spánek přepadl právě za volantem.

Nedostatek spánku

Vaše tělo možná zvládne pár dnů nespat – ať už kvůli nekonečným večírkům, biflování před důležitou zkouškou nebo vás nenechá vyspat vaše neklidné děťátko. Spánek z předešlých dnů si bohužel vaše tělo nedokáže uložit do zásoby, vzniká tedy spánkový dluh a únavě a ospalosti se nevyhnete. A protože nejde řídit auto a zároveň spát, není vhodné v této chvíli usedat za volant. Únava může pro řidiče znamenat stejné riziko, jako kdyby mu v krvi koloval alkohol.

Říkáte si, že to vyřešíte nějakou povzbuzující pochutinou, třeba silnou kávou? Ta vám krátkodobý účinek samozřejmě přinese, nicméně po jeho odeznění budete utlumeni ještě více.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Alkohol a jiné drogy

Na konzumaci alkoholu a jiných omamných látek byste před řízením auta neměli ani pomyslet. Protože však pod vlivem alkoholu dochází stále k velkému počtu dopravních nehod, při kterých umírají lidé, nesmí alkohol a drogy v našem seznamu chybět. Jízdou pod vlivem alkoholu můžete nejen ohrozit lidské životy, ale hrozí vám i pokuta a zákaz řízení. Podle hladiny alkoholu se dopouštíte buď přestupku, nebo trestného činu.

Náročný sportovní výkon

Ty z vás, kteří nejsou vyloženě trénovanými sportovci, zcela jistě vyčerpá zvýšená fyzická zátěž, na kterou nejste zvyklí. Pokud jste právě uběhli maraton nebo ujeli desítky kilometrů na kole, neměli byste ihned usedat za volant. Tělo je vyčerpané, vydalo spoustu energie a až přestanou působit cukry, které jste tělu během sportovního výkonu dodali, dostaví se únava a ospalost. Nepříjemně by vás za volantem mohly také překvapit křeče v nohách.

Ztracené doklady a další nepříjemnosti

Před usednutím za volant se vám může stát spousta dalších nepříjemností, které samozřejmě tímto nechceme přivolávat. Můžete ztratit peněženku s doklady od auta a řidičákem, můžete si rozsednout své jediné brýle, bez kterých nevidíte na krok. Určitě vás napadnou další nešťastné náhody, které usednutí za volant dokážou značně zkomplikovat.

Hledat na webu Srovnátor.cz