Čím si vybavit garáž

26.08.2019

U novějších typů automobilů je někdy takřka nemožné provést drobnou opravu svépomocí, běžná údržba vozu by ale neměla být problém i pro technicky méně zdatné řidiče. O to je to jednodušší, máme-li k dispozici garáž, kde se péči o motorového miláčka můžeme v klidu věnovat. Co by mělo být součástí každé dobré garáže?

Čím si vybavit garáž

Než si garáž začnete vybavovat vším potřebným, je dobré se nejprve zamyslet nad rozložením polic, stolů, skříní a to tak, aby byl využit celý prostor. Garáž rovněž ukliďte a zbavte se nepotřebných věcí. Utřiďte si myšlenky v tom, k čemu všemu má sloužit. Nebudete-li ji využívat jen na údržbu svého vozu, rozvrhněte si dobře, která část bude sloužit jako provozní, a která jen jako skladovací.

Předpokladem k tomu, abyste se o své auto mohli dobře postarat, je zakoupení potřebného vybavení. Názorů na to, co všechno by v garáží nemělo chybět, je povícero, za “základ” ale můžeme považovat:

  • vybavení pro údržbu pneumatik – pneuměřič na kontrolu stavu pneumatik, stojan na pneumatiky, náhradní ventilky, šrouby, matice, klíč na matice, sněhové řetězy. Skvělým pomocníkem je potom autokompresor, díky kterému můžete pneumatiky dofouknout kdykoliv, využít ho můžete i na jízdní kolo. Správně natlakované pneumatiky jsou základem bezpečné jízdy, kontrolovat byste je měli při přezouvání a po delší cestě.
  • hydraulický hever – mnohem bezpečnější než obyčejný zvedák je hydraulický hever. Ušetří práci i čas a je snazší na manipulaci.
  • nabíječka akumulátoru – oceníte ji v případě, že máte už starší baterii, zapomenete vypnout světla nebo prostě jen vůz používáte velmi sporadicky.
  • autokosmetika – asi každý automobilový nadšenec se nejvíce věnuje exteriéru vozidla. Kromě šamponů a vosků mějte k dispozici i čistič pneu, čistič skel a disků.
  • ostatní příslušenství – někdy se vám můžou hodit i náhradní žárovky a pojistky, startovací kabely, tažné lano, náhradní stěrače a samozřejmě provozní kapaliny. Nejste-li si jistí, zda po prohýřené noci můžete usednout za volant, mějte v zásobě i alkoholtestery.

Ať už máte v garáži jakékoliv vybavení, dbejte hlavně na bezpečnost práce, převážně jedná-li se o ostré předměty nebo toxické kapaliny. Garáž pravidelně větrejte a správně skladujte nebezpečný materiál.

Hledat na webu Srovnátor.cz