Výběr cestovního kufru na kolečkách

20.07.2018

Ať už se chystáte na víkendový pobyt, nebo na velkou letní dovolenou, výběrem správného zavazadla se z balení stane zábava, která vám zkrátí čekání na cestu do vytoužené destinace. Rozhodovat byste se měli nejen podle velikosti, důležitou roli hraje i materiál, doplňky ke kufru nebo jeho vnitřní členění.

Před koupí cestovního zavazadla je dobré si položit otázku, na jaké typy dovolených se nejčastěji vydáváme. Chystáme-li se na aktivní dovolenou nebo dovolenou, kde budeme často měnit místa pobytu, více než kufr se nám vyplatí cestovní taška nebo batoh na kolečkách. Naopak na dovolené s válením se u moře je lepší pořídit si klasický cestovní kufr s kolečky.

Velikost zavazadla vybíráme podle délky našich cest. Pro pobyty krátkodobé volíme menší, palubní zavazadla o objemu cca 40 litrů (někdy též značené jako velikost M). Pro delší rodinné dovolené potom kufry o objemu 60 litrů a více ( kufry o velikosti L nebo XL).

Výběr cestovního kufru na kolečkách

Jaký materiál zvolit

Důležitým faktorem je použitý materiál. Na výběr máme několik druhů, a to kufry skořepinové, textilní nebo kombinace obého. V nabídkách nalezneme ale i kufry kožené nebo hliníkové.
Mezi výhody zavazadla textilního patří jeho nízká váha a možnost zvětšit svůj objem. Naopak nevýhodou je větší riziko poškození obsahu. Nehodí se tedy k převozu křehkých věcí.
K tomu nám lépe poslouží kufr skořepinový, vyrobený z tvrdého plastu. Vedle lepší ochrany osobních věcí je další výhodou skořepiny její nepromokavost, omyvatelnost a v neposlední řadě rovněž zabrání zmačkání oblečení mnohem lépe než kufr textilní. Nevýhodou je ale vyšší hmotnost, což může u některých aerolinek vést k platbě dodatečného příplatku za překročení váhy zavazadla.
Kožené kufry jsou sice velmi elegantní, na druhou stranu bývají těžké a též lehce poškrabatelné. Vzhledem k tomu, jak se leckde na letištích s kufry zachází, nejsou tyto kufry příliš praktické.
Zavazadla hliníková bývají nejdražší, stejně jako kufry kožené se snáz poškodí a nepatří ani mezi kufry nejlehčí.

Dvě nebo čtyři?

Důraz klademe také na výběr koleček. Důležitá je nejen jejich kvalita, ale i počet.
Mnohem lépe než s kufrem s plastovými kolečky se nám bude manipulovat se zavazadlem vybaveným kolečky gumovými s kovovými ložisky. Gumová kolečka se totiž méně zasekávají, nejsou tak hlučná a o poznání lépe snesou i hrubší, např. kamenitý, povrch.
Vybírat můžeme ze zavazadel s dvěma nebo čtyřmi kolečky.
Kufry opatřené dvěma kolečky nenáročně překonají schod, obrubník nebo práh. Na druhou stranu nejsou moc stabilní a můžete je za sebou pouze táhnout.
Oproti tomu kufry se čtyřmi kolečky můžete vést i před sebou, jsou velice stabilní a lehce ovladatelné.

Proti proudu

Při výběru vhodného kufru nesmíme zapomenout ani na zdánlivé drobnosti.
Výhodou je vysunovací rukojeť, postranní držáky či stahovací popruhy a více kapes uvnitř zavazadla. Práci si dáme i s výběrem barvy či designu. Čím barevnější a nápaditější, tím lépe ho rozeznáme na zavazadlovém pásu a nestane se nám, že omylem sáhneme po typicky černém kufru jiného cestujícího.

Cestování

Jak kufr zabezpečit

V nabídkách pátráme po zavazadlech s tzv. TSA zámkem. Jedná se o moderní metodu, která zabrání poškození kufru ze strany letištního personálu. Potřebuje-li totiž pracovník odbavení otevřít z bezpečnostních důvodů kufr, použije u tohoto typu zabezpečení speciální klíč, kterým zavazadlo otevře a opět uzavře. Nemusí tudíž použít násilí a vzhledem k tomu, že tímto klíčem disponují pouze pracovníci letišť, nedojde tak ani k jeho zneužití.

Pokud se domníváte, že není potřeba věnovat čas výběru zavazadla, protože vám ho na letišti stejně zničí, pak vězte, že právě kvalitní kufry jsou na neopatrnou a necitelnou manipulaci stavěny. Nenechte si zkazit dovolenou poškozeným zavazadlem a investuje čas a peníze do nákupu kvalitního zboží.

Hledat na webu Srovnátor.cz