Havarijní pojištění – smlouvy se vyplatí revidovat každoročně

03.06.2015

Hodnota nového auta klesá nejvíce v prvních třech letech. A právě cena auta z velké části určuje, kolik zaplatíte za havarijní pojištění. Čím nižší hodnota vozidla, tím nižší pojistka.

Havarijní pojištění – smlouvy se vyplatí revidovat každoročně
Předmětem havarijního pojištění je finanční ochrana Vašeho majetku. | Foto: Fotolia.com

Logicky, když klesá cena auta, měla by klesat i cena havarijního pojištění. Ale pojišťovna Vám sama cenu pojistky automaticky nesníží. Řada z Vás tak platí za pojištění auta několik let stejnou cenu.

Podpojištění, ale i přepojištění je špatně

Každým rokem klesá hodnota vozidla. Proto si havarijní pojištění nechte vždy po roce přepočítat pomocí nástroje – havarijní pojištění kalkulačka. Alespoň v prvních dvou letech. V dalších letech stačí aktualizovat smlouvu po dvou letech.

Po třech letech hodnota Vašeho vozu může klesnout až na polovinu původní ceny. Necháte-li pojistku běžet bez jakýchkoli změn, budete platit zbytečně vysoké pojistné a auto bude přepojištěné. V případě pojistné události dostanete tržní cenu, která je nižší, než byla cena auta nového.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Havarijní pojištění není pro každého

Podle pojišťoven nebývá havarijní pojištění výhodné zhruba od deseti let stáří vozidla vzhledem k spoluúčasti a výši pojistného. Proto některé pojišťovny ani neumožňují sjednání havarijní pojistky pro starší vozidla, než je deset let.

Obecná doporučení jsou, že auta nižší a střední třídy se vyplatí havarijně pojišťovat do stáří šesti let, u aut vyšších tříd se doporučuje i déle než deset let. Majitelé starších vozidel, kteří zvažují, zda auto havarijně pojistit, by se měli zamyslet, jaká rizika jim hrozí a jestli je to výhodné i po finanční stránce. Například u aut stojících v centru města před panelákem se vyplatí pojištění auta proti krádeži.

Hledat na webu Srovnátor.cz