Za nepovolené úpravy auta hrozí pokuta

07.09.2017

Už žádné výmluvy na autoservis! Pokud patříte mezi příznivce tuningu a necháváte své auto zkrášlovat nepovolenými díly, hrozí vám za tyto nelegální úpravy pokuta. Že vám auto takto upravili v autoservisu, aniž byste o tom věděli? Tak tato výmluva, doplněná překvapeným výrazem, vám už nepomůže. Od června je totiž povinností autoservisu informovat majitele vozu o zásadních změnách, které byly na autě provedeny.

Za nepovolené úpravy auta hrozí pokuta

Mnoho řidičů nechce zapadnout v davu a snaží se své auto individuálními úpravami odlišit od ostatních. Ti nejodvážnější z nich se uchylují k tuningu. Svá auta opatřují neschválenými díly a nepovolenými úpravami. Nechávají si upravovat světlomety, zabarvovat skla, namontovat sportovní ochranné rámy a aerodynamická křídla, upravovat výfuky a brzdové systémy na sportovní provedení.

Auta „vytuněná“ nehomologovanými díly však nemají podle zákona v běžném provozu co dělat. Jejich majitelům hrozí pokuta. Ještě donedávna bylo běžnou praxí, že se při policejní kontrole řidiči tvářili udiveně a tvrdili, že neměli ani tušení o tom, jakými úpravami jejich auto prošlo, natož že jsou v rozporu se zákonem. Vše zkrátka svedli na autoservis.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Od letošního června si však řidiči musí hledat novou výmluvu. V platnost vstoupila novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která ukládá autoservisům povinnost informovat majitele aut o tom, jaké zásahy byly na autě provedeny a zda těmito úpravami vozidlo neztratilo svou technickou způsobilost k provozu. Bude tedy existovat záznam o tom, že majitel auta o úpravách ví a souhlasí s nimi.

A jaké sankce za nelegální úpravy aut hrozí? Řidič vozidla, které technicky neodpovídá předpisům, musí počítat s pokutou ve výši až 50 000 Kč. Ve zvláštních případech se tato pokuta může vyšplhat až na 100 000 Kč. Pokutu může dostat i autoservis – za to, že nedodržel svou povinnost informovat řidiče o zásaních změnách na vozidle. Autoservisům v takovém případě hrozí pokuta až 500 000 Kč.

Hledat na webu Srovnátor.cz