Základní rady a tipy jak přispět plynulosti provozu

06.12.2017

Není nic horšího než stát a čekat na cestě. Je běžné, že ani nevíme, na co vlastně čekáme. Prostě stojíme v koloně a pomalu se šineme s vozem kupředu. Na cestě před námi se možná něco opravuje, možná se někdo vyboural nebo došlo ke srážce? Ke komplikacím dochází v případech, kdy není dodržena plynulost provozu. Jak se dá k plynulosti na cestách přispět a na co si dávat pozor?

Základní rady a tipy jak přispět plynulosti provozu

Plynulost a tedy i bezpečnost jízdy zajistíme dodržováním těchto základních pravidel:

Dodržování bezpečné vzdálenosti

Snad každého znervózní, pokud se mu řidič jedoucí za ním takzvaně lepí na zadek. Na cestě je podobné chování čistý hazard. Dodržování bezpečné vzdálenosti je základ. Umožňuje řidičům včas reagovat na změny, které se odehrávají na vozovce.

Bezpečné předjíždění

Na cestě se čas od času setkáváme s řidičem, který zrovna nepřispívá k plynulosti provozu svou pomalejší jízdou. Tento řidič může mít ke své jízdě důvody, a proto by ho měly ostatní vozy předjíždět bezpečně, aby neohrozily sebe ani jeho. Základním pravidlem předjíždění je zvolit správný čas a místo pro předjetí. Předjíždět vždy na místech k tomu určených. Poznáme je podle přerušované čáry na vozovce. Ale ani značení není všemocné, při předjíždění je nejdůležitější mít dobrý výhled a dostatek místa pro předjetí. Pamatujte, že v zimě na zledovatělém povrchu není vhodné prudce přidávat plyn. Naopak se snažíme jet co nejplynuleji a v nízkých otáčkách.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Včasné používání směrovek

Pokud se chystáte změnit směr jízdy, někam odbočit nebo něco objet informujte o svém úmyslu ostatní řidiče včas, aby mohli adekvátně zareagovat. Používejte blinkry ve správný čas a na správném místě.

Tolerance a kooperace

K plynulosti jízdy bezesporu přispívá spolupráce všech účastníků provozu. Předvídání chování a reakcí ostatních řidičů. I když spěcháme, musíme brát ohledy na ostatní. Neohrožujeme ostatní rychlou jízdou a nebezpečnými manévry. Je důležité si uvědomit, že na cestě nejsme sami a brát na to ohled.

Sledování dopravy

Během jízdy v provozu stále sledujte dopravní situaci. Řidič musí vědět co se děje před jeho vozem, ale i za ním. K tomu jsou také v každém vozidle umístěny zpětná zrcátka. I při popojíždění v koloně nebo na volné cestě se nesmí zapomínat na jejich neustálou kontrolu. Hlavně v zimních měsících se situace na silnici rychle mění. Někdo z ostatních řidičů se může dostat do kolize. Někdo se nedokáže dostatečně rychle vyrovnat se změnou povrchu. A proto je tak důležité neustále monitorovat co se děje kolem nás.

Správná rychlost

Řidiči by se měli pokusit svou rychlost přizpůsobit ostatním. Není vhodné příliš zrychlovat ani ostatní řidiče brzdit. I pomalá jízda je pro ostatní nebezpečná. Pro plynulost jízdy je vhodné se vyvarovat prudkému brzdění, ale raději volit pozvolné přibrzďováni se stálou kontrolou aut jedoucích vepředu i vzadu.

Mezi plynulost dopravního provozu a jeho bezpečnost by se mohlo dát pomyslné rovnítko. Na cestách se dnes a denně setkáváme s řidiči, kteří jsou nervózní, uspěchaní a arogantní, takovým je lepší se neplést do cesty a snažit se jim vyjít vstříc. Ať si klidně jedou. Stačí se podívat na zprávy, kolik nehod a bouraček se každý den stane. Bohužel velké procento z nich mají na svědomí neukáznění řidiči. Být klidným řidičem, který předvídá, jede defenzivně a o svých úmyslech včas informuje, je klíčem k přispění do plynulosti provozu.

Hledat na webu Srovnátor.cz