Záludnosti používání navigace při cestě na dovolenou

20.06.2018

Papírovou mapu už dnes používá málokterý řidič. Stejně tak ubylo řidičů a spolujezdců se staženými okénky, kteří zastavují kolemjdoucí s otázkou, jak se dostanou na požadované místo. V současné době je totiž nepostradatelným společníkem většiny řidičů GPS navigace. Pokud navigaci nevyužíváte pravidelně, pak právě letní dovolená je okamžikem, kdy po ní zcela jistě sáhnete.

Záludnosti používání navigace při cestě na dovolenou

Navigace a navigační aplikace

Na výběr máte v podstatě tři možnosti, jakému zařízení svěříte ten důležitý úkol dovést vás rychle a bez komplikací do cílového místa vaší dovolené. Využít můžete:

  • navigaci integrovanou přímo ve vašem vozidle,
  • externí (přenosnou) navigaci,
  • navigační aplikaci ve vašem telefonu.

Zatímco navigace zabudovaná ve vozidle vypadá o mnoho lépe než přenosná navigace přichycená na čelním skle a bývá provázána s dalšími systémy v autě, přenosná navigace vás pravděpodobně potěší nižší cenou a levnější aktualizací mapových podkladů.

Rozhodnete-li se pro navigaci prostřednictvím aplikace ve vašem chytrém telefonu, můžete ušetřit ještě více, protože některé aplikace jsou dostupné dokonce zdarma. Budete ovšem potřebovat připojení k internetu (pokud nevyužijete některou z offline navigací, které nemusí vždy fungovat spolehlivě). Spotřeba mobilních dat vás však nyní po zrušení roamingu v EU vyjde v zahraničí stejně jako v Česku. Nahradíte-li klasickou navigaci chytrým telefonem, budete muset dále počítat s menší výdrží baterie, horším příjmem GPS signálu a možným přehříváním telefonu.

Skvělý pomocník

Jednotlivé navigace a navigační aplikace nabízejí různý rozsah funkcí a služeb. Při cestě na dovolenou oceníte, že kromě nalezení nejrychlejší či nejkratší trasy z bodu A do bodu B umí navigace běžně:

  • naplánovat trasu cesty včetně přestávek,
  • informovat o předpokládaném času jízdy,
  • varovat před špatnou dopravní situací a dopravními omezeními,
  • informovat o maximálních povolených rychlostech,
  • vyhledat body zájmu (čerpací stanice, hotely, restaurace, zábavní parky atd.).

Základem jsou mapové podklady

Na co byste si měli dát pozor, aby vám navigace na dovolené nepřinesla více nepříjemností než užitku? Tím nejdůležitějším jsou mapové podklady, které musí být kvalitní, dostatečně podrobné, v příslušném rozsahu a především aktuální.

S aktuálním mapovým podkladem se vyhnete situaci, kdy skončíte v poli nebo kdy se budete kodrcat po nekvalitních okresních silnicích, zatímco do vašeho cílového místa vede již před dvěma lety dostavěná dálnice, po níž byste do cíle dojeli za poloviční čas. Aktualizace map se provádí z internetu. U některých navigací bývá tato aktualizace bezplatná (na určitou nebo i neomezenou dobu), u jiných se za každý nový balíček map platí. Toto je dobré zvážit již při nákupu navigace a investovat do takové, která nabízí nějakou formu bezplatné aktualizace.

Před cestou do zahraničí si dále také ověřte, jakou oblast mapový podklad pokrývá. Mapy zemí, které hodláte navštívit, by měly být dostatečně podrobné s co největším množstvím detailů a doplňkových informací.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Katalog bodů zájmu

Vedle aktuálnosti mapového podkladu věnujte pozornost také rozsahu seznamu tzv. bodů zájmu. Ten využijete, když nebudete znát přesnou adresu místa (např. hotelu), ale pouze jeho název, nebo když budete chtít vyhledat nejbližší čerpací stanici nebo všechny zábavní parky v okolí. Abyste tuto funkci mohli naplno využívat, musí být seznam těchto bodů dostatečně obsáhlý.

Správné umístění navigace

Většina řidičů umístí navigaci nebo mobilní telefon do držáku na čelním skle – tak, aby přes ni viděli na cestu a nemuseli příliš odvracet pohled. Podle vyhlášky č. 341/2014 Sb. nesmí být navigace (ani žádný jiný předmět, který by omezoval výhled řidiče) umístěna v zorném poli řidiče. Přestože policisté bývají v tomto ohledu při policejní kontrole shovívaví, je vhodné vyhlášku respektovat a navigaci umístit do spodní, případně horní části prosklení nebo na místo, kam nedosáhnou stěrače.

Pozor na otupění smyslů

Doprovází vás navigace téměř na každém kilometru? Potom byste měli vědět, že příliš časté spoléhání se na GPS navigaci může vést k postupné ztrátě vašeho přirozeného smyslu pro orientaci. Proto jednou za čas nechte navigaci doma a procvičte svůj orientační smysl tím, že se budete řídit pouze směrovými ukazateli nebo mapou.

Hledat na webu Srovnátor.cz