Vyšší ceny očekávejte i v následujících letech. Zdražení povinného ručení nekončí, hlásají analytici

12.11.2014

Z výsledků dopadu nového občanského zákoníku vyplývá, že navýšení povinného ručení nebude dostatečné. Hlavně co se týče nákladů za újmu na zdraví. Průměrná újma na zdraví dosáhla v důsledku nového občanského zákoníku již 600 tisíc Kč, což je 50% nárůst oproti roku 2013. Pojišťovny tak nevylučují další zdražování.

Vyšší ceny očekávejte i v následujících letech. Zdražení povinného ručení nekončí, hlásají analytici
Přišel Vám předpis o zvýšení pojistného? | Foto: Fotolia.com

Podle České asociace pojišťoven (ČAP) ceny povinného ručení v loňském roce propadly na historické minimum. Lze tedy předpokládat, že opětovný růst pojistného na adekvátní úroveň bude trvat několik let. Motoristé by se tak měli připravit na vyšší ceny i v následujících letech.

Dále ČAP dodává: „Povinné ručení po letech konečně mírně oživuje. Přestože předpis pojistného po sedmi letech vzrostl a zvýšily se i sazby povinného ručení, zvýšené příjmy stále zdaleka nepokryjí náklady spojené s novou legislativou, zejména s novým občanským zákoníkem. Ztráta povinného ručení proto letos dosáhne nového rekordu. Vyšší sazby již zaznamenala většina motoristů. Zdražování bude postupné a korekci cen směrem nahoru kvůli růstu nákladů povinného ručení lze očekávat i v dalších letech.“

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nová segmentace povinného ručení

Změny povinného ručení v letošním roce přiměly pojišťovny zamyslet se nad segmentací trhu. „Jinak jsme přistupovali ke změně sazeb u mladších a jinak u starších řidičů, jinak u rizikových obcí a jinak u nerizikových obcí,“ uvedl začátkem letošního roku Roman Sznapka, produktový manažer Triglav pojišťovny.

Způsob segmentace neboli kritérií, na jejichž základě získáte na pojistném slevu či přirážku, je u každé pojišťovny jiný. Některé z nich v rámci segmentace povinného ručení přinášejí výhodnější ceny pro vybrané věkové skupiny, nebo i regiony s nižší nehodovostí a intenzitou provozu.

Nová segmentace u Allianz pojišťovny se poprvé dotýká také tovární značky vozidel. Podle Allianz pojišťovny právě tento údaj, který se už běžně uplatňuje v havarijním pojištění, hraje roli i u cenotvorby povinného ručení.

Hrozí zrušení příspěvků do garančního fondu

Garanční fond České kanceláře pojistitelů hradí převážně škody způsobené nepojištěnými řidiči. Poslanci se však zabývají návrhem zrušení povinných příspěvků do garančního fondu. Každá pojišťovna by si tak nevymahatelné pohledávky od nepojištěných vlastníků vozidel, hradila ze svého rozpočtu.

Z toho vyplývá, že by cena za povinné ručení mohla růst ještě výš. „Zatímco nepojištěným by tak odpadla povinnost přispívat na nepojištěné škody, chybějící finance by musely pojišťovny vybrat od poctivých pojištěných motoristů. Těm by se významně zdražilo povinné ručení,“ myslí si Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP.

Hledat na webu Srovnátor.cz