Novinky v zákoně o provozu na pozemních komunikacích

17.09.2018

Od ledna letošního roku začala platit nová pravidla pro stanice měření emisí. Ty nově musí pořizovat fotografie testovaného vozu a protokol o měření zasílat na ministerstvo dopravy. Počínaje červencem si potom občan mohl zažádat o vydání řidičského průkazu na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Jaké další změny nás letos na českých silnicích ještě čekají?

Novinky v zákoně o provozu na pozemních komunikacích

Elektromobil se vyplatí

Jste-li majitelem elektromobilu či vozu na vodíkový pohon, pak vás určitě bude zajímat možnost nově získat na své vozidlo zvláštní registrační značky s označením EL. S jejich vlastnictvím se do budoucna pojí několik výhod. Takto označené vozy by totiž měly mít usnadněn vjezd do center měst a mohly by rovněž využívat vyhrazené jízdní pruhy.

Elektromobil

Změny v povinné výbavě

Novela rovněž redukuje množství věcí, které patří do povinné výbavy. Od října už tak v kufru nemusíte vozit náhradní pojistky a žárovky od každého druhu vnějšího osvětlení vozu. Výměna prasklé žárovky totiž u nových vozů bývá poměrně složitá. Řidiči s tímto problémem raději jezdí do servisů.
Zmenší se i lékárnička. Její součástí již nebude trojcípý šátek, plastová rouška nebo náplast s polštářkem. Zákonodárci mají za to, že tyto předměty motoristy kolikrát při poskytování první pomoci spíše matou.
Rezervu, hever a klíč na matice u kol již s sebou nebudou muset vozit ti, jejichž vozy jsou opatřeny pneumatikami, které umožní nouzové dojetí po defektu nebo disponují vybavením pro opravu pneumatiky. Zde se jedná typicky o různé gely a spreje, které pneu zalepí a řidič tak dojede do servisu. Této povinnosti budou rovněž zproštěni ti šoféři, kteří mají smluvní vztah s některou z asistenčních služeb zajišťující výměnu a opravu kol.

Nové majáky i ulička pro záchranáře

Vozy policie a záchranného systému by měly být nově vedle modrých vybaveny i modročervenými majáky pro lepší viditelnost.
Novela dále sjednocuje pravidla pro tvoření záchranářského koridoru s pravidly platícími ve většině evropských zemí. Změna se týká situace na tří a víceproudých dálnicích. Nově se doleva budou řadit jen řidiči v levém jízdním pruhu, ostatní budou uhýbat doprava.

Propojení STK a autoservisů

Novela zákona ruší zákaz propojení stanic technické kontroly nebo stanic měření emisí
s autoservisy. Výhoda spočívá v tom, že pokud stanice zjistí závadu při kontrole, bude ji schopna rovnou opravit. To, aby technici úmyslně nehledali na vozidlech zbytečné problémy, má zajistit hrozba vysoké pokuty. Odměny techniků rovněž nesmí být nastaveny tak, aby je to lákalo k falšování výsledků technických kontrol.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Odstavit vůz nebude tak jednoduché

Zákon nově umožňuje obcím rychleji se vypořádat s dlouhodobě odstavenými vozy na jejím území. Budou totiž moci vniknout do vozidla a zjistit jeho identifikační číslo a majitele. Ne všichni legislativci jsou ale přesvědčeni, že toto opatření povede ke snížení počtů odstavených vraků. Příští novela zákona proto počítá ještě s dalším ulehčením. V úvahu dále přichází možnost odtahovat z veřejných parkovišť auta bez zaplaceného povinného ručení.

Odtah vozidla

Máte datovku? O prošlé STK se dozvíte předem

Máte-li zřízenu datovou schránku, pak vás úřady budou informovat o nutnosti provést technickou kontrolu na vozidle dva měsíce předem. Předejde se tak situaci, kdy se řidič mnohdy o prošlé technické dozví od policisty při silniční kontrole. Výhoda to bude spíše pro firmy a podnikatele, běžní občané totiž datovými schránkami příliš nedisponují.

Hledat na webu Srovnátor.cz