Srovnátor.cz

Autonomní vozy ovládnou silnice

Muž nevěnující se řízení

Ačkoli si to mnozí z nás nedovedou představit, jednou přijde doba, kdy budou silnice patřit autonomním vozům, které nebudou řídit lidé. Technologický pokrok zkrátka nelze zastavit. Proto automobilky a s nimi spolupracující společnosti na vývoji takových vozů intenzivně pracují. Je nutné, aby tato plně samočinná auta zvládala nejen běžné úkony, ale aby byla také schopna reagovat na neočekávané dopravní situace.

Autonomní vozy ovládnou silnice

Od nuly k plné automatizaci

K plně autonomním autům vede postupná, dlouhá cesta, plná vývoje a nekonečného testování. Ta začala již se zaváděním různých automatických systémů a funkcí, kterými mohou být vozy dnes běžně vybaveny a které jsou určitou úrovní autonomního řízení. Jednotlivé stupně autonomního řízení definovalo mezinárodní sdružení SAE International:

Cesta k dokonalosti

Abychom mohli svěřit řízení technice, je nutné vyladit v autonomních vozech využívané počítačové systémy a technologie k dokonalosti, čemuž předchází jejich neustálé testování. To provádí nejen samotné automobilky, ale také další zainteresované společnosti. Mezi ně patří mimo jiné Delphi, Nvidia, Waymo, Google, Cruise Automation nebo Uber.

Testování prototypů autonomních vozů může v některých státech, například v Kalifornii, probíhat přímo v reálném provozu. Druhou, v této chvíli podstatně bezpečnější možností je testování na soukromých testovacích tratích. Příkladem takové trati je ALMONO – umělé městečko, které si v Pittsburghu postavila společnost Uber a v němž je možné simulovat nejrůznější dopravní situace.

Co autonomní vozy přinesou?

Od plně automaticky řízených vozů se očekává, že přinesou určité zlepšení a zjednodušení. Jedná se konkrétně o následující přínosy:

Přechod na autonomní vozy však nebudou provázet jen samá pozitiva. Pomineme-li skutečnost, že je třeba vyřešit ještě mnohé nedokonalosti, kvůli kterým dochází při testování k selhání automatického systému, budou se muset autonomní vozy potýkat mimo jiné s těmito problémy:

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345