Srovnátor.cz

Co všechno zkontrolovat před jízdou na dovolenou

Co všechno zkontrolovat před jízdou na dovolenou

Cestování na dovolenou autem má své nesporné výhody. Auto je však při dlouhé cestě na dovolenou vystaveno zvýšené zátěži, vysokým teplotám a těžkému nákladu. Proto taková cesta vyžaduje pečlivou přípravu, aby proběhla v pohodě a bez komplikací. Předcestovní příprava by měla zahrnovat kontrolu auta, dokladů i seznámení se s trasou a zahraničními dopravními předpisy.

Co všechno zkontrolovat před jízdou na dovolenou

Technický stav vozidla

Cesta na dovolenou autem, se kterým běžně jezdíte pouze do práce, na nákup nebo na chatu, znamená pro vaše auto zvýšenou zátěž. Vaše auto bude muset zvládnout vysokou rychlost na delších úsecích, dlouhodobé zatížení ve vysokých teplotách a bude plně naloženo. Proto je nutné, aby auto, které vás na dovolenou poveze, bylo v dobré kondici a abyste mu plně důvěřovali. Nejlépe uděláte, pokud ho necháte prohlédnout v servisu. Pustíte-li se do prohlídky auta sami, měli byste se zaměřit především na:

Umístění a upevnění zavazadel

Jakmile naplníte auto zavazadly, změní se jeho jízdní vlastnosti. Plné zatížení znamená delší brzdnou dráhu, horší akceleraci a vyšší spotřebu paliva. Abyste tyto změny pocítili co nejméně a aby zavazadla neohrožovala bezpečnost cestujících, dodržte následující zásady:

Doklady a pojištění

Své doklady i doklady od auta byste s sebou měli vozit běžně. Před cestou do zahraničí raději ještě jednou pečlivě zkontrolujte, že máte úplné a platné tyto doklady:

Vyplatí se také ověřit platnost technické kontroly a zvážit uzavření havarijního pojištění, které vám uhradí případné škody na vašem vozidle způsobené vlastním zaviněním, živly nebo odcizením. Nemalé finanční výdaje vám může ušetřit také cestovní pojištění.

Znalost trasy a dopravních předpisů

S trasou byste se měli dobře seznámit. Nejde o to urazit ji co nejrychleji, naopak – ideální je naplánovat přestávky spojené s návštěvou zajímavých míst. Protože budete projíždět různými zeměmi, informujte se o podmínkách jízdy na placených úsecích (tunely, dálnice apod.), případně o možnosti vjezdu do velkých měst. Některé evropské metropole vyžadují pro vjezd do centra tzv. ekologické známky.

Odlišnosti jednotlivých států se projevují také v drobných odlišnostech v pravidlech silničního provozu. Nezapomeňte se tedy s předpisy seznámit. Odlišné požadavky jsou v každé zemi také na povinnou výbavu, proto je nutné ji přizpůsobit zemím, kterými budete projíždět.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345