Srovnátor.cz

Dálniční poplatky 2018

České silnice jsou pro mnohé řidiče nechvalně známé svým “záplatováním”, odpadními vpustěmi, instalovanými tak, aby nebylo možné se jim vyhnout, nepřetržitými opravy silnic, které spíše než k jejich dokonalé úpravě vedou k nikdy nekončícím dopravním omezením a především nedokonale rozšířené dálniční síti, na které se intenzivně pracuje již desítky let. Aktuální délka českých dálnic je 1250 km. Dálnice jsou označeny dopravní značkou “Dálnice” (viz. obrázek č.1) a na takto označeném úseku je vjezd možný pouze po zakoupení platného dálničního kupónu. Dálnice, které navazují na obchvaty kolem měst bývají označeny dodatkovou tabulkou “Bez poplatku” (viz. obrázek č.2) a označují tak úseky, které jsou vyňaty z povinnosti platit mýtné.

Dálniční poplatky 2018

V minulých letech bylo od poplatku osvobozeno 145 km dálnic v blízkosti měst, např. v okolí Brna, Tábora, Chebu a Mladé Boleslavi. Od roku 2018 bude nově bez poplatku dalších 5 dálničních úseků v délce 40 km v okolí Chebu, Karlových Varů, Otrokovic atd.

Kde a kdy koupit dálniční kupón?

Prodejní místa dálničních známek jsou označena nálepkou s vyobrazenou dopravní značkou “Dálnice” a s nápisem “Prodejní místo” ve třech jazykových mutacích. Jedná se o pošty, čerpací stanice, hraniční přechody a služby motoristům. Dálniční známky na rok 2018 jsou již v prodeji, i přesto že ty z roku 2017 platí až do konce ledna 2018.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Podmínky platnosti dálničního kupónu

Dálniční známka se skládá ze dvou částí, z nichž jedna se lepí na vnitřní část předního skla, do pravého dolního rohu z pohledu řidiče (vyobrazeno na instrukcích kupónu) a druhou musí mít řidič vozu u sebe. Na obou částech dálniční známky musí být vyplněna registrační značka vozu, jinak je kupón neplatný.

Vlastnosti kupónu 2018

Roční kruhová známka za 1500 Kč má žlutozlatou barvu a platí od prosince 2017 až do konce ledna 2019. Měsíční známka ve tvaru čtverce stojí 440 Kč a je fialové barvy. Známka ve tvaru trojúhelníku a v modré barvě je platná 10 dní a lze pořídit za 310 Kč.

Pokuta

Kontrolu dálničních kupónů má na starosti Policie České republiky a Celní správa. Pokuta za nesprávné umístění kupónu nebo za jeho nevylepení se pohybuje od 5 000 Kč v blokovém řízení až po 100 000 Kč ve správním řízení. Na pokutách bylo v loňském roce vybráno přes 20 miliónů Kč a řidiči za dálniční známky minulý rok utratili 3,6 miliardy Kč.

Podle prodejců je vhodné zakoupit roční kupón co nejdříve, aby se řidiči vyhnuli riziku spojeném s dočasným vyprodáním zásob na konci období platnosti dálničních známek pro rok 2017.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345