Srovnátor.cz

Dopravní nehoda s firemním autem. Snižte riziko nehody defenzivní jízdou

Dopravní nehoda s firemním autem. Snižte riziko nehody defenzivní jízdou

Odhady expertů říkají, že firemní řidiči mají na nehodovosti minimálně poloviční podíl. Podle statistik se může ve firmách snížit riziko dopravních nehod až o 80 %. V každé firmě by se tak měl zaměstnavatel zodpovědně věnovat prevenci dopravních nehod. Investice do nácviku bezpečné jízdy se firmám vyplatí. Respektuje-li zaměstnanec bezpečnou jízdu, dochází tak k menšímu opotřebení firemního auta a tím i šetří náklady na opravu a údržbu.

Dopravní nehoda s firemním autem. Snižte riziko nehody defenzivní jízdou
Školení bezpečné jízdy je dobrá investice pro firmu i samotné zaměstnance. | Foto: Fotolia.com

Dopravní nehoda při výkonu práce je nepříjemná jak pro samotného účastníka, tak i pro firmu. Mnoha nepříjemnostem lze předejít v případě, že má firma sjednané nejen povinné ručení, ale i havarijní pojištění. Způsobené škody tak za obě strany řeší pojištění.

Zaviní-li zaměstnanec škodu z nedbalosti, zaměstnavatel po něm může požadovat náhradu škody až do výše 4,5 násobku jeho průměrného měsíčního výdělku. V případě, že řídil pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, může po něm zaměstnavatel požadovat náhradu vzniklé škody v celé její prokázané výši.

Jak postupovat při nehodě s firemním autem

Podle Jaroslava Škubala, experta na pracovní právo, by měl zaměstnanec postupovat v souladu se zákonem o silničním provozu. V případě dopravní nehody, kdy dojde ke zranění, vznikne škoda na majetku třetích osob nebo zjevná škoda přesahuje 100 tisíc korun, musí přivolat k nehodě Policii ČR. Jestliže není třeba k nehodě volat policii, je zaměstnanec povinen vyhotovit záznam o dopravní nehodě pro potřeby pojišťovny. Následně by měl celou záležitost nahlásit zaměstnavateli.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Defenzivní jízda

Bezpečná jízda má pro firmu a její řidiče velké přínosy. K zmírnění nehod by mohla pomoci i školení, kde se zájemci učí defenzivní jízdě. Pojem defenzivní jízda úzce souvisí s pojmem bezpečná jízda a je jeho součástí. Defenzivní jízda (podle anglického defense – obrana, ochrana) má posádku ochránit před nebezpečím hrozícím od ostatních účastníků silničního provozu.

Principy defenzivní jízdy jsou dodržování dopravních předpisů, žádné riskování a předvídavost. Defenzivní jízdou minimalizujete riziko zavinění nehody a zvýšíte pravděpodobnost vyhnutelnosti nehody.

Co může udělat firma pro vyšší bezpečnost provozu služebních aut

  1. Chtít vyšší bezpečnosti dosáhnout.
  2. Provést analýzu současného stavu nehodovosti.
  3. Vyškolit řidiče v principech bezpečné jízdy.
  4. Nastavit systém sledování nehodovosti a nákladovosti řidičů.
  5. Při pořizování vozů do firmy nepodceňovat vybavení vozů. Při výběru se zaměřit na prvky aktivní i pasivní bezpečnosti.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345