Srovnátor.cz

Jak jezdit bezpečně na kole po silnici?

Přestože mnoha řidičům cyklisté na silnici překáží a řekněme, tak trochu lezou na nervy. Jejich přítomnost na cestách, hlavně ve městě je žádoucí. Vždyť pokud se vybudují kvalitní a bezpečné cyklostezky, nebudou si už vzájemně překážet. Dalším předpokladem je úbytek aut na silnici, což je ve městech jistě žádoucí. Jak si mají počínat cyklisté, aby jejich vyjížďka byla bezpečná?

Jak jezdit bezpečně na kole po silnici?

Model v západních zemích ukazuje, že cyklistická infrastruktura se dá integrovat do pozemní komunikace spolu s automobily. Ve městech jsou využívány cyklostezky. Což jsou stavebně upravené komunikace s dopravním značením. Tyto komunikace jsou určené cyklistů, bruslařům a v některých případech i chodcům.

Pro prohánění na kole mimo velká města jsou budovány stále hustší sítě cyklostezek, které propojují jednotlivé obce a zároveň turistická místa v jejich okolí. Tyto cyklotrasy jsou budovány, buď jako samostatné cesty, nebo se napojují na lesní a polní cesty, které jsou vhodné pro jízdu na kole.

Hlavně cyklisté se musí starat o svou bezpečnost na cestách. Oni nesedí v žádné plechové skořepině. Při kolizi je to většinou kůže na asfalt. Proto je důležité dbát několika základních pravidel:

Nebezpečné situace

Na cestě bohužel vznikají situace, které mohou být pro řidiče i cyklisty fatální.

Když přece jen na cestě dojde k úrazu nebo existuje podezření na úraz cyklisty neprodleně vytočte číslo 155, kde vám záchranná služba poskytne informace k podání první pomoci. Volejte také linku 158 což je policie ČR.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345