Srovnátor.cz

Jak na přepis vozidla

Podpis dokumentů

Koupě ojetého vozidla je spojena s poměrně neoblíbeným administrativním úkonem, kterým je přepis vozidla na nového majitele v registru vozidel. Dobrou zprávou je, že tento proces prošel v posledních letech několika změnami a stal se jednodušším. Díky těmto změnám již kvůli přepisu nemusíte cestovat do jiného města a vše zvládnete při jedné návštěvě příslušného úřadu. Pokud si navíc obstaráte plnou moc a domluvíte se s protistranou, nemusíte úřad navštívit vůbec.

Jak na přepis vozidla

Povinnosti obou stran

Při prodeji, resp. koupi ojetého vozidla mají prodávající i kupující určité povinnosti.

Zásadní povinností prodávajícího je právě přepis vozidla na nového majitele. O ten musí zažádat na příslušném úřadě do 10 pracovních dnů od uzavření kupní smlouvy. Nedodrží-li prodávající tuto lhůtu pro přehlášení vozidla, hrozí mu pokuta ve výši až 50 000 Kč.

Kupující musí ještě před samotným přepisem vozidla uzavřít povinné ručení, s nímž jako doklad o pojištění obdrží zelenou kartu, a absolvovat evidenční prohlídku vozidla, která se provádí na stanicích technické kontroly. Protokol o evidenční kontrole, který je nutné při přepisu vozidla předložit, nesmí být v den přepisu starší než 30 dnů.

Na jaký úřad se vydat?

Přepis vozidla na nového majitele zařídíte od 1.6.2017 na dopravním odboru jakéhokoli úřadu obce s rozšířenou působností. Nejste tedy již vázáni trvalým bydlištěm nebo sídlem prodávajícího. Úřad můžete navštívit v místě, které vám nejvíce vyhovuje. Na některých úřadech můžete navíc využít možnosti objednat se na přesný den i hodinu.

Při přepisu vozidla se musí na úřad dostavit buď obě strany, prodávající i kupující, nebo pouze jeden z nich – v případě, že u sebe bude mít úředně ověřenou plnou moc druhé strany. Jako prodávající buďte obezřetní při udělování plné moci kupujícímu – musíte se spolehnout, že přepis v zákonné lhůtě provede.

Co si vzít s sebou?

Před cestou na registr vozidel si připravte následující dokumenty, které budete muset předložit:

Jaké poplatky vás čekají?

S přepisem vozidla jsou spojeny určité poplatky. Počítejte se tím, že (zpravidla jako kupující) budete muset uhradit:

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345