Srovnátor.cz

Jak se chovat, když vás v autě zastihne silná bouřka?

Bouřka

Pro letní počasí jsou typické nejen dlouhé, prosluněné dny a tropické teploty, ale také silné bouřky. Letošní vlna bouřek, která potrápila část Evropy, ukázala, jak mohou být bouřky nebezpečné. A protože bouřky často přichází takřka znenadání, mohou vás zastihnout i v autě. Není však důvod panikařit, auto je za určitých podmínek místem relativně bezpečným.

Jak se chovat, když vás v autě zastihne silná bouřka?

Bezpečná klec

Klasické osobní auto, tedy takové, které má uzavřenou kovovou karoserii, funguje při bouřce jako tzv. Faradayova klec. To znamená, že elektrický výboj blesku působí pouze na povrchu karoserie, nikoli uvnitř auta. Auto tedy poskytuje posádce uvnitř vozu bezpečné útočiště – za předpokladu, že se nikdo nedotýká kovových částí auta.

Tento princip neplatí pro auta s karoserií z jiného materiálu (např. trabanty) ani pro kabriolety.

Zastavte, ale nevystupujte

Za bouřky není nutné zastavovat. Pokud je ale bouřka příliš silná, příliš blízko nebo se jednoduše na jízdu v bouřce necítíte, je zastavení na bezpečném místě nejlepším řešením. Takovým místem se rozumí volné prostranství, kde nerostou vysoké, osamělé stromy, které by vám mohly ublížit.

Ze zaparkovaného auta nevystupujte a už vůbec se ho nedotýkejte. Kdyby do auta uhodil blesk, výboj projde vaším tělem, což může mít smrtelné následky.

Pokračujte v jízdě, ale…

Jestliže se rozhodnete pokračovat v jízdě i za bouřky, uvědomte si možná rizika, respektujte zhoršené podmínky a přizpůsobte tomu svou jízdu:

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345