Srovnátor.cz

Časté závady, kvůli kterým auto neprojde technickou kontrolou

stk

Chystáte se se svým vozem na technickou kontrolu? Možná byste přípravě měli věnovat více času než v minulosti. Po zpřísnění pravidel pro stanice technické kontroly před dvěma lety již technici pravděpodobně nebudou tak benevolentní a i
z vašeho pohledu malá závada vás může stát čas a peníze. Projděte si seznam těch nejčastějších vad, kvůli kterým vaše vozidlo neprojde kontrolou.

Časté závady, kvůli kterým auto neprojde technickou kontrolou

Úpravy na výfukovém systému

Jedním z častých důvodů neúspěšné kontroly na emisích je odstranění filtru pevných částic u dieselů. Technik tuto nepovolenou úpravu pozná jednoduše buď pohledem nebo po připojení auta na diagnostiku.

Sjeté pneumatiky nebo jejich nesprávný rozměr

Máte-li pocit, že váš vůz vypadá s většími koly mnohem lépe, pak si před návštěvou STK nechte zajít chuť. Technici kontrolují i to, zda rozměr pneumatik odpovídá rozměru uvedeném v technickém průkazu.
Samozřejmostí je i kontrola hloubky dezénu, se sjetými pneumatikami neuspějete.

Poškození čelního skla z více než 50%, přílišné zatmavení skel

Pozor si dejte rovněž na stav čelního skla. Pokud máte na skle viditelnou prasklinu, která zasahuje do tzv. 30-ti centimetrového pásu před volantem, je nutná jeho výměna.
Technickou kontrolou rovněž neprojde vůz s příliš tmavým čelním nebo bočními předními skly. Zákon stanoví jejich propustnost a po přidání tmavých fólií se jistojistě dostanete pod požadované minimum. Fólie ale můžete nechat na zadním nebo na bočních zadních sklech, zde by problém být neměl.

Nefunkční brzdy

Nezapomeňte rovněž ověřit funkčnost brzd, při kontrole určitě neprojdete s poškozením brzdového systému nebo jeho části, případně ani se zničenými brzdovými kotouči nebo obložením.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Provozní kapaliny i pod autem

Zůstává-li pod vaším vozem po opuštění garáže louže oleje, zajeďte nejprve na opravu do servisu. To samé platí pro únik brzdové nebo chladící kapaliny. I toto bývá důvodem, proč automobil neprojde kontrolou.

Musíte být vidět, ale ne zas moc

Samozřejmostí je i funkční osvětlení vozu, které můžete pohledem lehce zkontrolovat sami, popř. máte-li novější vůz, pak vás na prasklou žárovku upozorní sám.
Problém budete mít tehdy, pokud jste si nechali vyměnit původní osvětlení z výroby za působivější LED žárovky. Pokud totiž nejsou homologované pro daný typ vozidla, mohou oslnit řidiče v protisměru.

Chcete-li ušetřit čas, pak popřemýšlejte, zda se nevyplatí absolvovat technickou kontrolu prostřednictvím vašeho servisu. Nejenže váš vůz před kontrolou prohlédnou, ale také odstraní případné nedostatky a rovněž vám ušetří čas a nervy při čekání, než se dostanete na řadu.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345