Srovnátor.cz

Uložení registračních značek do depozitu

Nepoužívané auto v garáži

Za každé vozidlo evidované v registru vozidel musí jeho vlastník platit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení. A to bez ohledu na to, zda je vozidlo skutečně provozováno, nebo jen stojí v garáži. Pokud ale víte, že své vozidlo nebudete dlouhodobě používat, existuje řešení, jak se placení povinného ručení vyhnout. Vozidlo můžete za nevelký poplatek z registru dočasně vyřadit. V praxi to znamená, že navštívíte příslušný úřad, kde odevzdáte registrační značky a malý technický průkaz.

Uložení registračních značek do depozitu

Kdy se pro dočasné vyřazení rozhodnout?

Pokud si jste doopravdy jistí, že se svým autem delší dobu nevyjedete na silnici, a to ani do nejbližšího obchodu, je zbytečné za něj platit povinné ručení. Jste-li ochotni obětovat nějaký ten čas k návštěvě úřadu, zvažte, zda se vám nevyplatí uložit registrační značky (SPZ) do depozitu. Tento úkon vás zprostí povinnosti platit zákonné pojištění vozidla. O uložení značek do depozitu můžete uvažovat například v těchto případech:

Jak na to?

Vyřazení silničního vozidla z provozu řeší zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Pro vyřízení vyřazení vozidla z provozu navštivte kterýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností, případně tam vyšlete někoho, kdo za vás celou záležitost vyřídí. Jako vlastník vozidla můžete k tomuto úkonu písemně zplnomocnit jinou osobu. Plná moc v tomto případě nemusí být úředně ověřená.

Na úřadě vyplníte příslušný formulář žádosti, zaplatíte správní poplatek ve výši 200 Kč a předložíte následující dokumenty:

Osvědčení o registraci vozidla a registrační značky zpět v tuto chvíli nedostanete, zůstanou totiž uloženy v depozitu. O této skutečnosti provede úředník zápis do velkého technického průkazu.

Dalším krokem by měla být cesta na pobočku pojišťovny, kde učiníte to, kvůli čemu toto vše podstupujete – zrušíte své povinné ručení. Pojistnou smlouvu vypovíte na základě potvrzení o odevzdání značek do depozitu. Pojišťovna vám následně vrátí poměrnou část již zaplaceného pojištění. Vypovězení povinného ručení lze samozřejmě provést také písemně.

Režim dočasného vyřazení

Dočasné vyřazení vozidla z registru se automaticky provádí na dobu 12 po sobě jdoucích měsíců. Poté je možné požádat o prodloužení dočasného vyřazení. V tom případě je ovšem nutné oznámit příslušnému úřadu, na kterém jsou registrační značky uloženy, adresu umístění vozidla a účel jeho využití.

Vozidlo, jehož registrační značky jsou uloženy v depozitu, nesmí na silnici. Můžete s ním však provádět některé úkony, jako je například prodej vozidla a jeho převod na nového vlastníka nebo změna sídla/trvalého bydliště vlastníka.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Opětovné uvedení auta do provozu

Jakmile se rozhodnete své auto znovu používat, navštivte úřad znovu. Nezapomeňte, že v tomto případě již nemůžete navštívit libovolný úřad obce s rozšířenou působností, ale právě ten, kde jste dočasné vyřazení vozidla vyřizovali.

Při vyjmutí auta z depozitu budete muset prokázat, že vozidlo splňuje podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, tedy že má:

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345