Srovnátor.cz

Kdy a proč byl zaveden pravostranný provoz v Československu?

Levostranný provoz byl v Československu zrušen spolu s invazí německé armády v r. 1939

Tato otázka může dnes nejednoho řidiče překvapit. My jsme někdy jezdili snad vlevo jako britové nebo australané? Ještě před druhou světovou válkou tomu tak bylo, i přesto že se již několik let uvažovalo o zásadní změně, nikdo z tehdejších politických představitelů se buď neodvážil ji prosadit, nebo nebyla prioritou a odkládala se na dobu neurčitou.

Kdy a proč byl zaveden pravostranný provoz v Československu?

Historie

Koncem 19. století v průběhu průmyslové revoluce započal rozvoj motorových vozidel. Stroje s parním pohonem se ale ukázaly být velice nepraktickými a tak vývoj probíhal dalších 100 let až si v roce 1885 nechali vynálezci Gottlieb Daimler a Karl Benz patentovat pohon vozidel na spalovací motory. Začátek 20. století tak byl charakterizován prudkým vývojem automobilismu, vznikaly automobilky známých jmen: Mercedes – Benz, Peugeot, Fiat, Opel, Renault, Laurin & Klement (Škoda), Praga, Kopřivnická Tatra, v USA spustila automobilka Ford sériovou výrobu. V tu dobu se na území Evropy stále jezdilo vlevo.

Spekulace, proč se jezdilo vlevo?

Pravostranný provoz pravděpodobně odstartoval francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte. Ten jako levák a správný diktátor vodil svou armádu po pravé straně a tak všechny francouzské kolonie zavedly pravostranný systém.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Země, kde se jezdí vlevo

Pravostranný provoz funguje ve 163 zemích, zatímco levostranný pouze v 76:

Země s ██ pravostranným a ██ levostranným provozem

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345