Srovnátor.cz

Zima je za dveřmi. Kdy nasadit zimní pneumatiky?

Zima je za dveřmi. Kdy nasadit zimní pneumatiky?

Podle průzkumu řada řidičů letos vyčkává, než přezuje na zimní pneumatiky. Důvodem je relativně teplý podzim. Pokud Vás však s letními gumami nečekaně překvapí nepříznivé počasí, hrozí Vám nejen pokuta až 2.500 Kč, ale i problémy s případným pojistným plněním.

Zima je za dveřmi. Kdy nasadit zimní pneumatiky?
Máte už přezuto? | Foto: Fotolia.com

Zimní pneumatiky jsou v České republice podle zákona č. 133/2011 Sb. o provozu na pozemních komunikacích povinné od 1. 11. do 31. 3., a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, případně, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace v době provozu vozidla na komunikacích nastane.

Letní pneumatiky v zimě

Obecně je známo, že vhodná doba na výměnu letních pneumatik za zimní je, když průměrná teplota klesá pod 7°C. Při nižších teplotách letní pneumatiky tvrdnou a nemají tak potřebnou přilnavost. Letní pneumatika se tak stává pro jízdu problematická.

Na cestách, kde je značka Zimní výbava, jsou zimní pneumatiky povinné bez ohledu na počasí. Setkat se s tím můžete hlavně v Krkonoších a Krušných horách.

Neriskujte problémy s pojišťovnou

Pokud příčinnou dopravní nehody budou letní nebo sjeté pneumatiky, může dojít ke krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny, jelikož se jedná o porušení povinnosti řidiče. Pojišťovna sice z povinného ručení viníka zaplatí škodu poškozenému, ale potom po něm může její část požadovat zpět.

Snad každá pojišťovna se setkává ročně s desítkami škod, které vzniknou na sjetých či nevhodně zvolených pneumatikách. „Klienti totiž stále podceňují fakt, že sjeté, nebo nevhodné obutí může zásadně ovlivnit nejen samotný vznik škody, ale i rozsah jejích následků,“ vysvětluje Libor Beran, metodik likvidace škod z autopojištění Allianz.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Povinné ručení můžete
mít již od:

-

Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Děkujeme za Váš zájem.

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat.

Než vám zavoláme, prohlédněte si
nabídky cestovního pojištění.

Sněhové řetězy

Na silnicích, které se promění ve sněhové kluziště, přijdou vhod kromě zimních pneumatik také sněhové řetězy. Ty jsou povinné v některých lyžařských střediscích a mohou se hodit i v případě husté sněhové pokrývky. Používání sněhových řetězů je však dobrovolné.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345